https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Елеутерококът: какви са лековитите свойства на това лековито растение? (РЕЦЕПТИ)

0

Елеутерококът (Eleutherocccus senticsus) е лекарствено растение. По свойства се сравнява с жен-шена и е наричано още „сибирски жен-шен”


Елеутерококът е с богат състав: в кореновата му система са открити седем различни гликозиди, пет от които се оказват неизвестни на световната наука. Богат, е на етерични масла, смоли, ценни растителни мазнини, витамини (особено С и каротин).

Елеутерококът оказва адаптогенно действие на организма (повишава устойчивостта към неблагоприятни фактори, стрес, стимулира имунитета); притежава стимулиращо влияние на нервната система (отстранява умората, ускорява мисловните процеси); повишава физическата работоспособност; нормализира артериалното налягане.

Настойка от елеутерокок може да се приготви и в домашни условия.
Необходими са 150 – 200 г корени, които киснат в 1 л 40% спирт при често разклащане в течение на две седмици.
Настойката се съхранява в плътно затворена бутилка в хладилник (или на студено място и защитено от светлина място). Препоръчителната доза е по чаена лъжичка 2 – 3 пъти дневно в течение на 20 – 30 дни, желателно през преди обяд.

Елеутерококът оказва прекрасен ефект в периоди на простудни заболявалия, като усилва неспецифичния имунитет. Помага при борбата с хроничната умора, сънливостта, стресовете и апатията, при вегетосъдова дистония. Приемът на препарата подобрява обучаемостта и може да бъде полезен по време на подготовка за изпити.

Все пак има противопоказания и странични действия, затова преди приемане на препарат от елеутерокок обезателно се консултирайте с лекар!

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.