Електронните цигари тровят тялото с опасни наночастици

Оказа се, че електронните цигари съвсем не са безопасна алтернатива на тютюневите цигари

 

електронните цигари
Електронните цигари тровят тялото с опасни наночастици

Учените от Университетът в Рочестър установиха: електронните цигари са много по-токсични от стандартни продукти с тютюн. Ароматните изпарения от електронните цигари увреждат клетките на белите дробове, което води до образуването на вредните свободни радикали и причинява възпаление в тъканите.

Организмът започва да страда, когато нагревателния елемент в електронната цигара се активира. Той превръща течността в аерозол, който симулира цигарения дим. Вдишването на получената смес е като отворена врата за тежките метали и други канцерогени в организма. Освен това, с тях попадат и наночастици и, следователно, може да проникнат дълбоко в тъканите на белите дробове, клетъчна система и кръвния поток. Някои цигари, чиято ароматизирана течност ухае на канела, провокират повече стрес и токсични въздействия върху тъканите.

Лабораторни изследвания показват, че човешките белодробни клетки, изложени на аерозол от електронните цигари, започват да секретират различни възпалителни биомаркери. Опит, направен с мишки, които са вдишали такива изпарения, също са дали признаци на белодробни възпаления. Това за пореден път доказва колко малко се знае за електронните цигари, рекламирани като сигурна алтернатива на тютюна.

Каквито и изследвания да има, каквото и да докажат, безвредна алтернатива на тютюневите цигари няма. Единственият изход е да не се пуши и да не се употребяват никакви заместители на цигарите.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.