Затоплянето събуди вируса едра шарка

Смъртоносната болест едра шарка, напълно заличена от 1977 г. насам благодарение на ваксините, има опасност да се завърне

едра шарка

Болестта едра шарка се завръща заради климатичните промени. Вечният лед в сибирската тундра се топи и вирусът може да се освободи от телата на хора и животни, умрели при епидемията преди 126 години, пише в. „Индипендънт“.

Някога болестта едра шарка е била една от най-страшните и 30% от заразените са умирали. Учени смятат, че спори на антракс от умрели хора и елени вече са заразили 24-ма души, които са в болница в Салехард близо до руското северно крайбрежие.

Борис Кершенголц от Сибирската академия на науките обясни, че през 1890 г. е имало епидемия от едра шарка, като 40% от населението в един от градовете са умрели. Телата били погребани на брега на река Колима.

„Сега, малко повече от 100 години по-късно, водите на Колима ерозират крайбрежието. Топенето ускорява процеса“, казва той.

След откритите спори на антракс на Ямалския полуостров близо до Салехард учени от Центъра по вирусология в Новосибирск са направили проучвания и за други заразни болести. Те са открили трупове с рани, наподобяващи белезите от едра шарка.

Експертите са работили със защитно облекло поради риск от заразяване. Макар да не са открили самия вирус, попаднали на фрагменти от неговата ДНК.

От вечния лед в Якутия се топят по 30-60 см годишно. Но тази година – над метър, каза Михаил Григориев от Института по ледовете.

„Почвите на Якутия съдържат много лед и размразяването ги разхлабва доста бързо. Твърде вероятно е стари екарисажи добитък да излязат на повърхността. Някои стари гробове са само с 3 м дълбочина, покрити с много тънък слой на почвата. И спорите на антракса са на свобода“, каза той.

Макар че глобалното затопляне „събужда“ вируси, не е сигурно, че телата на умрелите от едра шарка все още съдържат активен причинителя й.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.