Дюля при проблеми със стомаха и малокръвие

Красивата дюля не само приятно разнообразява менюто ни, но и е полезен при стомашно-чревни заболявания, малокръвие, женски болести

 

дюля
Дюля при проблеми със стомаха и малокръвие

ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

Дюлята е необичайно богата на редица органични киселини – лимонова, ябълкова, винена. При това в нея присъстват и различни захари (предимно фруктоза) в количество от 5 до 12%! Тя изобилства с дъбилни и пектинови вещества и етерични масла.

Най-удивителното е наличието в дюлята на огромно количество желязо – в 100 г плод се съдържат цели две денонощни норми от този елемент.

Не случайно в древността Авицена е смятал дюлята за прекрасно средство, укрепващо стомаха и възстановяващо черния дроб. Предписвайки сок от дюля с мед на своите пациенти, страдащи от разстройства на храносмилателната система, той не само ги лекувал, но и укрепвал здравето им като цяло.

ДЮЛЯ ПРИ АНЕМИЯ

Тъй като в дюлята се съдържат едновременно две кръвотворни вещества – желязо и мед, които много по-добре действат в тандем отколкото поотделно, тя се използва при лечението на всякакви видове малокръвие. Освен това е полезна и за всички, които се нуждаят от допълнително „подхранване“ с желязо – бременни, кърмачки, спортисти и бързо израстващи деца.

Препоръчителната доза е един изпечен със захар или мед плод от дюля три пъти дневно. Този „десерт“ може да се замени със сока от три плода, който също трябва да се взема на 3 приема. Добре е сокът да се смеси с мед. Освен това можете просто да добавяте парченца дюля в чая си – подобно на лимона тя ще придаде на напитката неповторима и приятна киселина и чудесен аромат.

ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА СТОМАШНО-ЧРЕВНИЯ ТРАКТ

Богата на дъбилни вещества, пектини (мощни естествени сорбенти), дюлята от древността е известна като прекрасно средство при стомашно-чревни разстройства, съпроводени с диария. И не само в натурален вид (употреба на плодовете и сока), но и като отвара – компот от дюля, който се използва в народната медицина и при болести на черния дроб, както и като средство против повръщане.

Благотворно влияние оказва дюлята при отоци чрез слабото си пикочогонно действие. Семките й пък могат да се разглеждат като отделно лекарствено средство. Дори официалната медицина използва екстракта от семки от дюля като отхрачващо средство, а отварата от тях смекчава различни възпаления.

Народните знахари пък ги използват при бронхити, кръвохрачене, диария, маточни кръвотечения.

Дюлята може да се използва и външно. Отварата от дюлеви семки е противовъзпалително средство при изгаряния, кожни раздразнения, ангини, възпалителни процеси в очите и т. н. Освен това отварата от семена на дюля е прекрасен козметичен препарат за омекотяване на кожата.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.