https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Сериозен здравословен проблем ли е двойното виждане?

0

Двойното виждане невинаги е знак, че сте прекалили с алкохола, защото може изобщо да не сте пили, а образът пред вас да се раздвоява

dvoinoto-vijdane
Обърнете внимание дали двойното виждане се получава само при близко разположени предмети, при далечни или цялостно. Според лекарите причините може да са най-разнообразни. При правилно функциониране на очите дадена точка се фокусира едновременно в пространството в едно и също време, като очните оси са успоредни, а възприетият образ е единичен. Когато в тази сложна система има нарушения, се получава отклонение в осите и фокусирането на очите.

Лечението е от компетенцията на офталмолога. В случай че двойното виждане има временен характер, може да се дължи на преумора. Дайте си почивка, излезте на зелено и оплакването ще отмине. Ако пък страдате от постоянно сухи очи, ще ви помогнат капки от типа изкуствени сълзи, подобряване на хигиената на очите, прием на витамини. Раздвоеният образ може да е симптом за ранен стадий на катаракта, наречена още „перде“. Диагностицира се, като се закрие засегнато око, тъй като само то вижда двойно.

Причините за проблема невинаги са с офталмологичен характер. Очедвигателните нерви са свързани с мозъчните структури, затова при увреждане на мозъка вследствие на съдови или туморни заболявания може да пострада доброто зрение. Двойното виждане се появява при болни от диабет заради нарушената микроциркулация в мозъка. От това смущение нерядко се оплакват и хипертониците. Ако раздвоеният образ върви заедно със зачервени и изпъкнали очи, възможно е да се диагностицира Базедова болест.

Сред причините за диплопия, както се нарича на медицински език двойното виждане, е травмата в областта на зрителните органи и главата

Специалистите препоръчват да не подценяваме състоянието дори появата му да е единична и краткотрайна. В такива случаи мозъкът може да потисне едното изображение за по- добър комфорт и по този начин да се „маскира“ наличието на сериозен здравословен проблем.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.