https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Две растения дават полезен ензим за нашето здраве

0

Полезен ензим за нашето здраве се получава от тези две растения

enzim
Папаята е вкусна и полезна. От нея изолират ензима папаин и той участва в правенето на бира, на месни продукти, в обработката на вълна и в лечението на възпаления.

Друг такъв пример е хрянът.“ Ензимът в него – пероксидаза, се използва в големи количества при някои диагностични и имунологични тестове. Но реколтата от хрян е крайно непостоянна. Когато е лоша, пероксидазата не стига за нищо. Поради това учени от Института за биотехнологии в Щутгарт са създали апаратура за производство на ензима с помощта на микроби. Така той вече няма да зависи от реколтата.

В момента лабораториите произвеждат ензими в 30-л и-трови съдове. В инсталация в Щутгарт, която ще заработи през октомври, производството ще започва от 10 000 литра.

„Ускоряваме и оптимизираме процеса на колегите ни от лабораторията от 10 л на 10 000 л. Технически това е доста различен процес – казва Катя Патш от екипа. – Такава инсталация в Европа няма.“

Учените посаждат определени микроорганизми в хранителна среда. Когато те станат достатъчно, се добавя индуктор – вещество, което стимулира бактериите да произвеждат нужния ензим, като първо отделят клетките от течната им среда. Накрая обират ензима чрез кристализация или филтрация, или като го отделят в хроматографска колона.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.