https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Два признака, които говорят за липса на калий

0

Щом чуеш калий, се сещаш за бананите, понеже ги обичаш и много пъти си чел, че те са богати на калий

калий
За какво обаче му е на човека калий и как той да разбере, че калият му е малко?

В организма някои минерали играят ролята на електролити – т.е. провеждат електричество. Това са калият, натрият, магнезият, калцият, хлорът и водородният фосфат. Калият е положителен йон, . който регулира пулса и свиването на мускулите. Има го във всяка клетка. Ако не достига, здравето се разклаща и рухва.

Връзката калий – натрий

Калият и натрият действат като антагонисти в тялото: колкото повече натрий има в него, толкова по-малко е калият. И обратно – повишаването на нивото на калия снижава нивото на натрия.

Натрият (солта) също е нужен за нормалното функциониране на клетките, но прекаляването със сол има вредни последици. Една от тях е вдигане на кръвното заради дефицита на калий.

В организма калият изгражда белтъците, разгражда въглехидратите, регулира растежа на клетките, понижава pH и улеснява храносмилането. При дефицит на калий освен високо кръвно има и увреждане на бъбреците, учестено дишане, диария, повръщане и обезводняване, дефицит на магнезий.

Заради важността на калия е нужно да се разпознават симптомите за дефицита му. Те са:

1. Хронична умора

Тя може да се дължи на какво ли не. Но ако спите по 7-8 часа и пак се чувствате уморени, може да е заради ниско ниво на калия. При него клетките изразходват прекалено много енергия.

2. Напрегнатост

Калият се настанява в кръвоносните съдове и ги отпуска. Натрият пък остава извън клетките и спомага за задържането на течности. Това води до стягане на кръвоносните съдове и повишаване на налягането в тях. Поддържането на баланс между двете крайни състояния обуславя хем провеждането на електричество, хем задържането на течности.

Ако балансът се наруши“ в полза на натрия, течността в клетките става твърде много, те се подуват и накрая се пръсват. Високото кръвно е предтеча на инфаркта и инсулта, но то уврежда и бъбреците, либидото, рефлексите и мозъчната дейност.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.