Два интересни здравни факта, които е добре да знаете

Portrait of a ill blond woman who is sneezing virus in a tissue

Тези два здравни факта дават информация, която е важна за нашето самочувствие и здраве

здравни факта
Учени от университета в Куинсланд откриха, че бактериите в пръските от човешката кашлица и кихане остават във въздуха до 45 минути, съобщи „Сайънс апърт“.

Екипът разработи технология, за да изследва как най-честите бактериални инфекции се разнасят и остават в околната среда след кашляне и кихане. Той откри, че бактериите намаляват наполовина през първите 10 минути, но остават във въздуха за около 45 минути.

„Установихме, че тези патогени изминават до 4 метра и остават жизнеспособни за 45 минути. Искахме да разберем как капчиците, отделени при кихане или кашляне, изминават такива разстояния и запазват способността си да заразяват други хора след толкова дълго време“, каза д-р Лидия Моравска от екипа.

Бактерията Р. aeruginosa е често срещан резистентен микроб. Този микроб причинява болнични инфекции като пневмония и сепсис. Тя обикновено засяга най-вече пациентите с дихателни болести.

Изследването е важно за контрола на инфекциите в болниците. То доказва за кой ли път, че при кихане и кашляне трябва да се слага ръка на устата, а след това да се мият ръцете.

И още един интересен здравен факт!

Думата „слънце“ свива зениците

Ефектът се засилва бавно и постепенно и пикът му е 2 секунди след възприемането на думата“, пишат учените.

Откритието ще позволи да се потърсят нови методи за лечение на говорни смущения по мозъчен път. То показва, че в мозъка автоматично се създават образи на прочетените или чутите думи, като кръг от светлина в небето за думата „слънце“. Заради този умствен образ зениците се свиват, сякаш слънцето наистина ги заслепява.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.