https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Защо е полезна за здравето следобедната дрямка?

0

Дали има полза от следобедния сън и леката следобедна дрямка е въпрос, който вълнува от години специалистите и хората, които обичат да си поспиват

дрямка

Дрямка или следобеден сън – това е все едно. Остава да разберем дали има полза от това да дремнем през деня.

Данни от изследвания на доброволци сочат, че след кратка дрямка следобед настъпват някои промени. Жизнените показатели, работоспособността и активността на мозъка се повишават, а нивото на стресовите хормони пада. Доказано е, че дори само 20 минути сън през деня дават сили и пазят от преумора. Това е много полезно най-вече за онези, които стават сутрин по-рано. Кратката почивка избистря съзнанието, зарежда мозъка с нови идеи и с решения на проблеми.

Учените препоръчват в средата на деня, особено при повече физически усилия да се отдадем на лека дрямка.  При емоционални сътресения, да си почиваме, а в идеалния случай и да поспим. Те са установили още, че е по-добре да дремнем 20 минути следобед, отколкото сутрин, след звъна на будилника.

В по-топлите страни, където се практикува сиестата или следобедната дрямка, е установено, че сърдечно-съдовите заболявания са по-редки, а вероятността от инфаркт е с 40% по-ниска.

Американски учени са стигнали до извода, че при хора, които спят следобед по 15-35 минути, но не и повече, коефициентът на интелигентност (IQ) се повишава с 40%, пише вестник „Всичко за семейството“.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.