https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Достатъчни ли са ви количествата витамин В12

0

Витамин В12 е единственото хранително вещество, в което можете да намерите важният за организма кобалт. Това е и единственият витамин, който не можете да си набавите от необогатени растителни храни. Човешкият организъм също не може да го произвежда. Поради това единственият начин да се набави е чрез консумацията на храни от животински произход. Основно този витамин от В групата може да се намери в месото, рибата и млечните продукти и следователно е ограничен в менюто на вегетарианците и отсъства напълно в диетата на веганите.

Неговата функция е да активира синтеза на дезоксирибонуклеиновата и рибонуклеиновата киселина. Също така е много важна съставна част от обмяната на веществата, спомага за растежа на костите и правилното усвояване на витамин А от организма на човек. Както може да се предположи, недостигът му оказва негативно влияние върху здравословното ни състояние.

B12Системната му липса може да доведе до увреждане на нервната система и като сигнал за недостатъчното му количество в организма са такива симптоми като сънливост, апатия, раздразнителност и лоша конценртрация. Недостигът му затруднява лечението на други болести и ако не се вземат мерки те може да преминат в хронична форма. Поради тази причина хората, които не консумират редовно месо и или изобщо не консумират, трябва да помислят за алтернативна форма на прием на ценния витамин.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.