https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Шотландски учени открили още едно полезно свойство на доматите

Доматите имат невероятна полза за здравето!

Хората, страдащи от тромбози на съдовете, могат да облекчат състоянието си при единственото условие доматите да присъстват постоянно на трапезата им.

В проведеното изследване е открито великолепното свойство на доматите да намаляват плътността на кръвта със 70 %. Оказва се, че за целта е нужна само една порция доматен сок – 1 чаша. При това снижаването на риска от тромбози на съдовете автоматично решава и други проблеми намалява опасността от развитие на инсулт и инфаркт. Работата е там, че антитромбозни свойства притежават флавоноидите, съдържащи се в доматите. Всекидневната доза е около 6 пресни домата.

Но не е задължително доматите да са пресни: ценни противотромбозни свойства притежава и доматената паста. Специалистите смятат, че дневната доза трябва да е 500 мл доматен сок или 50 г доматена паста.

А учени от Университета в Аделаида (Австралия) открили, че редовната употреба на домати помага да се намали нивото на холестерина и да се понижи кръвното налягане.

Какви ползи има доматите, освен че лекуват кръвта?

Доматите са богати на витамини и според изследователите са в състояние да защитят организма от рак.

За храносмилателната система доматите са един вид балсам. Те са воднисти, лесно се дъвчат и бързо се разграждат в стомаха. Предимството на доматите е, че те имат много благоприятен ефект върху стомашно-чревния тракт на хора, страдащи от ниска киселинност на стомаха. Освен това при гастрит с различна степен на тежест те дори показват лечебни свойства, казват диетолозите.

Нормализирането на метаболизма е едно от най-важните полезни свойства на доматите. Най-вече витамините от група В и аскорбиновата киселина влияят на метаболизма в организма. Ползата от същите В1 и В2 е, че те участват в много реакции в организма, което води до освобождаване на енергия.

Доматите, чиито полезни свойства са съчетани с високо съдържание на влага, имат благоприятен ефект върху функционирането на бъбреците и при редовно използване допринасят за отстраняването на камъните в бъбреците.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.