Домашният прах е токсичен: почиствайте често!

Домашният прах и акарите са микроскопични буболечки, които са често срещани в човешките местообитания, като мебели, диван, легло или килим

Домашният прах се открива в почти всяко място, където живеят и работят хора. Пак там може да се открият и множесто акари. Вие няма да ги видите, но тях несъмнено ги има. Те са малки буболечки, едва една стотна от инча в дължина. Изглеждат като малки прашинки за невъоръженото око. Те се хранят с малки парчета от органична материя, като малки люспи от мъртва кожа. Акарите произвеждат микроскопични частици на отпадъците, които могат да предизвикат тежки алергични реакции при чувствителни хора.

Домашният прах съдържа множество токсични химикали, свързани с тежки здравословни проблеми. Най-уязвими на тях са децата, и то най-малките, които лазят по пода, обяви екип от университета „Джордж Вашингтон“. Той е идентифицирал в праха 45 вредни химикала, съдържащи се във винилови настилки, стоки за хигиена, почистващи продукти, строителни материали и мебели.

На първо място сред токсините в домашния прах е поставен химикалът DEHP от групата на фталатите. Те се влагат в домакински препарати, опаковки за козметика, парфюми и в продукти за лична хигиена, фенолите в почистващите продукти и други предмети от бита са
втори в списъка на най-високите концентрации. Следват ги веществата, използвани за апретация на огнеопасни повърхности, и силно флуорираните химикали, които се полагат в незалепващи съдове за готвене.

Токсичните химикали се отделят във въздуха и се сливат с прах, който покрива с невидим, а понякога и забележим слой мебелите вкъщи и пода. Така всички в дома вдишват и поглъщат отрови, а някои от тях се абсорбират през кожата.

Бебетата и малките деца са изложени на по-голям риск. Когато пълзят или си играят, те „метат“ прашните подове, пъхат ръце в устата си, лапат играчки или предмети, покрити с прах.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.