Домашната ракия може да ви вкара в болница, или дори в гроба!

Домашната ракия е опасна за здравето, предупреждават специалистите!

домашна ракия
Домашната ракия може да ви вкара в болница, или дори в гроба!

За съжаление на почитателите на домашно приготевените специалитети трябва да кажем, че домашната ракия не е безопасна. Или за да бъдем точни – не всяка ракия, приготвена в селските казани е безопасна.

Защо? Защото в нея се съдържат много опасни вещества, освен метилов алкохол. В домашната ракия има цианидна киселина, естери, висши алкохоли и алдехиди, които образуват една опасна, смъртоносна комбинация. Тя бива допълнена от тежките метали, за които малцина предполагат.

Тази година положението е още по-зле. Лекарите алармират да внимавате с какво се черпите или с какво ви черпят, защото една малка ракия може и да не ви отрови, но като едното нищо може да ви навреди. Заради слабата реколта от грозде селските казани са пълни с какво ли не – хубаво грозде, лошо грозде, вкиснато грозде, скапани и изгнили плодове, вкиснати компоти. За повечето казанджии качеството не е от кой знае какво значение – важно е количеството. А и вкусът и видът на домашната шльоковица може да бъде подобрен с разни подобрители, за които е по-добре да не знаете. И тук съвсем не става дума за безобидните смокинови клонки, или мастикс. Истината е, че за голяма част от хората на село варенето на домашната ракия е единственото им развлечение, както и един от по-евтините начини да се снабдят с нещо за пиене. Лошото е, че домашна ракия се продава по пазари и магазинчета -къде тайно, къде явно…

Преди всичко трябва да кажем, че алармата, която специалистите бият, не е случайна. Преди време е била направена проверка на домашна ракия, закупена от Женския пазар в София. Проверката е извършена от Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки.

Как може да ви навреди домашната ракия?

– Лош материал
– Неизправен казан за варене на ракия
– Незнание и липса на информация за процесите на дестилация

Някои казанджии не отделят т.нар. Първак. Той причинява най-много вреди и най-често трови хората. Първакът не е нищо повече, освен изключително богат източник на отровния метилов алкохол. Циановодородната киселина, която също се открива в първака, преди години е била използвана за химическо оръжие. Тази киселина блокира клетъчното дишане. Тази отрова се образува от костилките, които често остават в казана.

Най-опасно е смесването на метанол, цианидна киселина и висшите алкохоли в домашната ракия. Това е смъртоносен коктейл, казва проф. Марин Маринов от Университета по хранителни технологии в Пловдив. Според него при домашното изваряване на ракия се шири погрешна технология на производство, която води до концентрация на токсични съединения. И причината е, че с дестилацията – един много тънък процес, се залавят незнаещи и непросветени.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.