https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Домакинската работа може да ви разболее от ХОББ

0

ХОББ е комплекс от увреждания, които блокират въздушния поток към белите дробове и причиняват проблеми с дишането

Някои от химикалите в препаратите за дезинфекция и почистване са опасни. Те  могат значително да увеличат риска от хроничната обструктивна белодробна болест, показват нови изследвания. Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ предупреждават, че излагането на замърсители на въздуха в дома и работното място е сред основните рискови фактори за ХОББ.

ХОББ е комплекс от увреждания, които блокират въздушния поток към белите дробове и причиняват проблеми с дишането.

Новото изследване се фокусира върху масовите дезинфектанти и тяхната връзка с ХОББ. Констатациите са представени от д-р Ориан Дюма от Френския национален институт по здравеопазване и медицински изследвания. Това се е случило по време на тазгодишния конгрес на европейското дружество по респираторни заболявания.

Предишни проучвания вече са разглеждали корелацията между респираторните проблеми и употребата на дезинфектанти

Едно от тях установи, че младите хора, които използват домакински дезинфектанти, са 2 пъти по-склонни да развият астма.

Екипът на д-р Дюма анализира данни за повече от 55 000 медицински сестри. Състоянието им от началото на проекта през 2009 г. е съпоставено със здравния им статус през 2017 г. Изследваните дезинфектанти са препарат с белина, водороден пероксид и алкохол, както и препарати с ква-тернерни амониеви съединения, широко прилагани за подове и мебели и включени в омекотители за тъкани.

„37% от медицинските сестри са използвали поне един път седмично дезинфектанти за почистване на повърхности, а 19% – дезинфектанти за медицински инструменти

а 8-годишния период на проследяване 663 медицински сестри развиват ХОББ. Като отчетохме влиянието на възможни изкривяващи данните фактори като тютюнопушенето, възрастта и индекса на телесна маса, установихме, че медицинските сестри, които използват дезинфектанти за почистване на повърхности поне веднъж седмично, имат 22% по-висок риск от развитие на ХОББ. Рискът нараства до 32% в зависимост от химичните вещества и честотата, с която са използвани. Някои от дезинфектантите, като например белина, често се използват в обикновените домакинства, а потенциалното им въздействие върху развитието на ХОББ е недостатъчно изследвано“, изтъква д-р Дюма. Тези предварителни констатации трябва да бъдат мотив да се направят повече проучвания, добавя той.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.