https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Доктор Тосев: Алкохолизмът не е само социален проблем

0

Алкохолизмът е едно от най-често срещаните психични разстройства


Това наследствено заболяване често е съпроводено от други нарушения, както и от злоупотребата с други наркотични вещества (особено никотин), тревожност,  разстройства на настроението и антисоциално разстройство на личността. Въпреки че е свързано със значителна заболеваемост и смъртност, алкохолизмът често остава неразпознат в клиничното или първично здравеопазване. И все пак, няколко достъпни скрининг инструменти са на разположение за бързо идентифициране на проблема с пиенето

imagesЗависимостта от алкохола може да бъде успешно лекувана и с първични лекарски грижи. Трябва да се има предвид, че често алкохолната зависимост е доживотно заболяване с пристъпно ремитентни прояви. Това е характерно най-вече за случаите, при които не се взимат никакви мерки, както от зависимия, така и от неговите близки. Поради потенциално сериозните последици за диагнозата, оценката за алкохолизъм трябва да се опише подробно. Скринингът за проблема с пиенето и алкохолизма е наложително да се превърне в неразделна част от рутинния здравен въпросник за юноши и възрастни, особено за жените в детеродна възраст

Злоупотребата с алкохол е свързана със значителна заболеваемост и смъртност (около 100 000 смъртни случая годишно), социални и правни проблеми, насилие и инциденти. Алкохолизмът е сред най-честите психични разстройства в общата популация:  разпространението на алкохолната зависимост или тежката форма на алкохолизъм е между 8-14%. Съотношението на алкохолна зависимост и злоупотребата с алкохол е около 12:58. Честотата на алкохолизъм е по-голяма при мъжете, но се увеличава и при жените. Сериозното пиене често започва в юношеството; около 40 на сто от алкохолиците развиват първите симптоми на възраст между 15 и 19 години.

Алкохолизмът често остава недиагностициран при скрининг за консумацията на алкохол в здравните заведения. Откриваемостта му е по-ниска от 50%. Някои пациенти отказват информация от срам или страх от заклеймяване. Това може да доведе до пропусната информация за медицинските и психиатрични условия, възможни хирургични усложнения, неочаквани симптоми на алкохолна абстиненция, фатални лекарствени взаимодействия и пропуснати възможности за превенция, включително и намеса по време на бременност, за да се предотвратят вредните ефекти на алкохола върху плода. Много често пациентите, особено в напреднала възраст, продължат да се лекуват симптоматично, без признаване на основния проблем. Има много причини, както и световна тенденция, при лекарите да забравят или да не могат да разпознаят симптомите и признаците на злоупотребата с алкохол. Това е последица от неподходящи нагласи, недостатъчното медицинско обучение по този проблем, както и последващо ниско доверие за лечение. Алкохолизмът не е само социален проблем. Преди всичко той е проблем за здравето и живота на населението.

Много често ми задават въпроса дали алкохолната зависимост е лечима. Първо трябва да уточня, че съществува разлика между зависимост от алкохола и злоупотреба с алкохол. Това са две различни състояния, които изискват и различен подход.

Лечението на алкохолната зависимост ще зависи от това колко алкохол приема зависимият, а ако има някакви физически или умствени здравословни проблеми, то тогава се назначава допълнителна терапия.

Ако е налице тежка алкохолна зависимост, особено ако има медицински доказателства за физическо увреждане на вътрешните органи като черен дроб, то тогава се предписва пълно въздържание. При такива пациенти е добре да се приложи пълна или частична детоксикация, преди да се пристъпи към лечение с капките „Алковитал“.

Все пак, има хора с по-ниско ниво на употреба на алкохол или такива, които не могат да бъдат готови да се откажат напълно. При тях капките за лечение на алкохолизъм „Алковитал“ оказват контролиран ефект и отказването от алкохола става постепенно и с течение на времето.

През годините, както и благодарение на последвалите подобрения, капките за лечение на алкохолизъм „Алковитал“ доказаха своята ефективност.

Трябва да се знае, че капките „Алковитал“ са предназначени за борба с алкохолизма. Те работят добре и като допълнение към други ефекти от злоупотребата с алкохол, като корекция на химичния дисбаланс в мозъка, причинен от хроничното пиене.

В две проведени наскоро рандомизирани, плацебо-контролирани проучвания, стана ясно че капките „Алковитал“ намаляват желанието за пиене и увеличават въздържанието при зависими от алкохола възрастни. При едно от проучванията и направените допълнителни анализи, се установи, че капките „Алковитал“ подобряват качеството на живот на пациентите, както и кръвното налягане, производството на ензими в черния дроб и нивата на добрия холестерол в организма. Всичко това спомага за подобряване на общата здравословна картина на пациентите.

От проучванията стана ясно и това, че пациенти, които не са „заслепени“, което означава, че знаят за приема на капките „Алковитал“ постигат малко по-добри резултати от онези при които капките се дават тайно. Но онова, което е важно да се подчертае е , че и двете групи показват значително по-малко влечение към алкохола още през 3-4 месец от приема на капките за лечение на алкохолизъм „Алковитал“.

В допълнение към лекарствената терапия с капките „Алковитал“ може да се каже че успеваемостта на този лекарствен продукт е 91%. От съществено значение е честотата, както и дозирането на капките. При някои от пациентите се забеляза, че увеличаването на дозата дава благоприятно развитие на лечението. Освен това, от значение и съчетаването на няколко терапии, а в някои от случаите добър ефект имаше и прилагането на определена диета, която имаше за цел пречистване на организма.

Добре е да се знае, че за успешното лечение на алкохолизма много важно е и предотвратяването на рецидив. Ако терапията с капките за лечение на алкохолизъм „Алковитал“ е успешна, то трябва да бъдете много внимателни през първите месеци, в които е настъпило тотално въздържание от спиртните напитки. Има редица начини, по които може да се планира бъдещето, за да се минимализират рисковете от повторна употреба на алкохол. Важно е да запомните, че лечението на алкохолната зависимост е един непрекъснат процес. Този процес започва с приема на капките „Алковитал“.

Успешно отказалите се от алкохола получават помощ и подкрепа от семейството и приятелите, групи за взаимопомощ и най-вече от личната си увереност, че ще се справят с този проблем.

Вербалната подкрепа и насърчаване също са много важен етап от лечението на алкохолизма. Висококалорична, богата на въглехидрати диета, допълнена от мултивитамини ще спомогне за коригиране на някои процеси в организма на зависимия. .Дехидратацията трябва да се коригира с приема на течности като минерална вода, свежо изцедени сокове и айран.

Важно е да се подчертае значението на редовните упражнения (с продължителност повече от 20 минути в даден момент) като алтернатива на жаждата за алкохол. Те спомагат много за отнемане на стреса.

Поведенческата терапия учи алкохолно зависимите на други начини за намаляване на тревожността. Релаксация, обучение на самоувереност, самоконтрол и нови стратегии за овладяване на предизвикателствата на живота, са само част от психологическия съпорт на онези, които са имали проблеми с алкохола.

Затова онова, което много често подчертавам на моите пациенти, както и на техните близки е подкрепата, от която зависимите от алкохола се нуждаят. Тези хора имат нужда не само от разбиране, но и безусловно доверие.

Едно интервю на Мариана Атанасова

 

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.