Доктор Марчев:Свалянето с лекарства на кръвното носи по-големи печалби за фармацевтичните фирми

При резките застудявания и смяна на температурите кръвното на много хора „скача“

кръвното
Доктор Марчев:Свалянето с лекарства на кръвното носи по-големи печалби за фармацевтичните фирми

Това е една от причините през зимата да има хора пред кардиологичните кабинети. Не само температурата, всяка рязка промяна на времето влияе на кръвното и влошава състоянието особено на хипертониците. Така е, защото кръвното налягане е функция на атмосферното. Стойностите му показват разликата между налягането в артериите и в атмосферата.

Който живее на 500 метра надморска височина, например в София, ще свали кръвното, ако иде на морето. Обратно – ще го вдигне в планината. При топло време то пада, при студ съдовете се свиват и се вдига.

Стари травми и ревматичните болки, мигрена, астма и депресии се обаждат при влажно време пак заради атмосферното налягане. При понижаването му нивото на течностите в организма намалява.

Ако кръвното е над 140/90 mmHg, трябва да се свали и поддържа под тези стойности. Това става със зависещи от човека способи – повече движение, отслабване, намаляване приема на сол и алкохол. Ако не помогнат, трябва да се пият и лекарства. Идеалното кръвно не е 120/80. Просто здрави хора с такова кръвно живеят средно по-дълго от тези със 140/90. Медицината вече е ревизирала тази препоръка за оптимално кръвно, сподели за читателите на „Всичко за семейството“ кардиологът д-р Сотир Марчев.

Свалянето с лекарства на кръвното до 120/80 носи по-големи печалби за фармацевтичните фирми, по-високи комисиони за аптеките, но не и по-добро здраве за хората, казва д-р Марчев.

„Правим изключение за хора, които цял живот са с ниско кръвно и като го вдигнат на 140/ 90, стават неработоспособни. На тях им го понижаваме до стойности да се чувстват добре.“

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.