https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Докосването на родителите променя ДНК-то на децата, показва проучване

0

Родителите трябва да намират време и да имат търпението да гушкат по-често своите малки бебета. Това ще им даде едно по-различно усещане

родителите
Родителите, които по-често докосват и прегръщат децата си, са грижовни и търпеливи. Те знаят, че на този свят няма нищо по-хубаво от прегръдката. От докосването, което носи любов.

Преди време това биха били просто красиви приказки. Но, наскоро стана ясно, че докосването на родителите наистина има друга, не само емоционална полза.

Служители от Университета на Британска Колумбия и Изследователския институт в Детската болница в Британска Колумбия са установили, че поради тактилния контакт при кърмачетата, на молекулярното ниво настъпват промени. Това става ясно 4 години по-късно, съобщава The Times of India .

В проучването участвали 94 здрави бебета. От родителите на децата на възраст 5 седмици бе поискано да водят дневници. Те трябваше да въведат информация за тактилния контакт с бебетата, сън, плач, хранене и безпокойство на бебетата. Когато децата бяха на около 4,5 години, учените събраха проби от тяхното ДНК.

Специалисти се интересуват от ДНК метилиране (модификация на ДНК молекула, която не засяга нуклеотидната последователност). Изследователите откриват различия в метилирането на ДНК в 5 региона при деца, които са получили много и малко осезаем контакт. В две области гените са свързани с имунната система и метаболизма. Като цяло, децата, които не са били докосвани по-често в детска възраст и са получили по-малко тактилен контакт на молекулярно ниво, не са достатъчно зрели за възрастта си.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.