https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Доколко е полезна играта за децата?

0

Голяма част от възрастните смятат, че играта на децата е просто забавление за тях, но истината е, че играейки те развиват основни умения и подготвят ума си за предизвикателствата на живота. Чрез проучвания са доказани следните 5 благоприятни ефекта от играта:

По-добро поведение

През 2009 г. е проведено проучване според което децата се държат по-добре в класната стая, когато са имали възможност да разпуснат на двора по време на междучасието. Изследователите са взели данни от учители относно поведението на 8- и 9-годишни деца в училища с и без междучасия. След като ги сравнили учените установили, че децата, които имат повече от 15 минути почивка на ден, се държат по-добре по време на учебните занимания. Учебният ден на над 100 000 деца (30%), участвали в проучването, преминава без междучасия, или имат по-малко от 15 минути почивка на ден.

игра децаРазвиват умения за поведение в обществото

Играейки свободно или под ръководството на възрастен, децата в предучилищна възраст се научават да разбират чувствата на околните. Това е установено при проучване, публикувано в сп. „Early Childhood Еducation“ през 2007 г. При съвместната игра децата се приучават да контролират собствените си емоции. Това е умение, което е особено полезно за напредване в живота по-късно.
След като изследва ползата от детската игра Кати Хирш-Пасек, психолог от Университета Темпъл, изтъква огромното значение на играта. Играта ни дава възможност да приемаме различни роли и да опитваме различни поведения, без да има негативни последици от тях. Така децата усвояват умения за поведение в обществото.

Движението е здравословно

Излишно е да споменаваме, че катеренето по дървета, играта на дама и дори преобличането на куклите изисква много повече движение, отколкото видео играта. Американската асоциация за сърдечни проблеми препоръчва децата на възраст над 2 години поне по един час на ден да участват в средно натоварващи приятни за тях физически активности. Научно е доказано, че активните деца се превръщат в активни възрастни, което понижава риска от заболявания на сърцето и други вредни последици от заседналия начин на живот.

По-добър успех в училище

Учените установяват, че децата, които са по-добри по физическо, се справят по-добре на изпитите по академичните предмети. Изводът от това е, че дългите учебни часове в класната стая не са най-добрият начин да подобрим успеха в училище и да натрупаме знания. Психоложката Хирш-Пасек подчертава, че играейки на дама, народна топка или др., децата научават числата, учат се да броят и винаги са наясно кой отбор има по-висок резултат. Освен това те развиват и езиковите си умения, тъй като на площадката за игра не само тичат, а и си разказват истории.

Удоволствието от играта

Обучители, които работят по специални програми в западнали училища в западноевропейски страни констатират, че участието в организирани игри в междучасието повишава самоувереността на децата, в следствие на което те по-малко отсъстват от училище.

За съжаление обаче, експерти в областта на развитието на децата са констатирали, че през последните тридесет години свободното време за игра на децата намалява.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.