Доказано е! Ореховите ядки са „виновни“ за дълголетието и доброто здраве

Задълбочено изследване, проведено за проучване превенцията на сърдечно-съдовите заболявания в напреднала възраст ( 55-90 години), даде на света нови знания за дълголетието

 

orehi

Нещо, което всеки от нас подсъзнателно знае, но много рядко изпълнява – консумацията на сурови ядки. Бяха изследвани 7000 души, които са били разделени в две групи. И двете групи спазвали средиземноморската диета, но на втората група били дадени по-големи количества зехтин и към диетата прибавили 60 грама сурови ядки всеки ден.

Най-общо казано, в страните от Средиземноморския регион хората ядат повече ядки в сравнение с други райони на планетата. Този хранителен навик води до намаляване индекса на телесна маса и обиколката на талията. И не само.

Учените подложили двете групи на щателен статистически анализ, а самото изследване било проведено в рамките на две десетилетия. Изследователите заключават, че диетата с високо съдържание на ядки е свързана с по -ниска честота на диабет тип 2 и хипертония. И най-важното – смъртността в групата, която е приемала допълнително ядки е била 39% по-ниска в сравнение с другата група. Най-здрави, най-енергични и най-добре се чувствали феновете на ореховите ядки.

Три порции ядки седмично (една порция ~ 28 грама ) намалява риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания с 55%, а от рак – 40 %.

„Точно с колко ядки може да се постигне този невероятен ефект – не е съвсем ясно. Не е ясно също защо орехите надминаха по полезност всички други ядки. “ – казва Джорди Салас, професор в университета в Мадрид, ръководител на изследователската група.

„Може би това се дължи на високата концентрация на алфа – линоленова киселина и фитохимикали, съсредоточени особено в състава на кафеникавата кора на ореха. Комбинацията на тези компоненти с фибри и някои микроелементи (калций, магнезий, калий ) може би е основа, която определя феноменалните свойства на този продукт.“

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.