Доказано: автомобилите – рай за милиони бактерии

Автомобилите могат да се окажат опасни за нашето здраве не само в катастрофи, а и по начин, който едва ли сме предполагали

автомобилите

Автомобилите имат много повече недостатъци, отколкото предимства. Те са опасни не само за здравето на човек, но и за замърсяването на околната среда. Това, разбира се също оказва влияние върху нашето здравословно състояние.

Оказа се, че автомобилите са потенциален източник на много и опасни бактерии. Според учените трябва редовно да се почиства и дезинфекцира купето на автомобила. А след непосредствено сядане зад шофьорското място е добре да се почисти таблото на автомобилите с мокра кърпичка, съдържаща спирт. Анализът показва, че таблото на автомобилите е със замърсяване повече от 50%. Това се явява ужасен разсадник на бактерии. В същото време, много шофьори смятат колата си за чиста.

Ето малко статистика: автомобилите са 2144 процента по-мръсни от смартфоните. Това става известно от изследването, в които експертите са взели натривки от различни повърхности в купето на 20 автомобила, включително и ръчната спирачка, топката на скоростния лост и така нататък. Така че, в областта на ръчната спирачка на квадратен инч (2,5 см) има 200 бактерии. Там се среща включително и един доста опасен вид на устойчивата бактерия стафилококус ауреус.

Като цяло, беше установено че много хора не обръщат внимание на чистотата в колата. Или ако обръщат, то не е достатъчно. Приблизително 54% от хората правят почистване най-малко веднъж месечно, а 61% не обръщат внимание на проблема с бактериите. Микроорганизмите в частност често могат да бъдат намерени на повърхностите, с които има пряк контакт. Например, след кашляне и кихане, веднага се хваща волана, или пък се яде сандвич по време на движение.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.