https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Доброволната самота – все по-предпочитана и не чак толкова доброволна?

0

Доброволната самота е все по-предпочитана сред хората в Европа и по света

самота
Спорещ статистиката е всяка година самотните хора се увеличават. В Европа несемейните са средно 30 – 35%, а в САЩ – 40%. Както впрочем и у нас независимо от активната пропаганда на семейните ценности. Социолозите предвиждат, че близките години проблемът със самотата да се изостри още повече. Но може би това всъщност не е нечакана, а по-скоро – доброволна самота.

В последните десетилетия светът стремително се променя. Едва ли не всеки ден се появяват нови технологии и нови професии, а „вечните“ ценности отстъпват място на нестандартни възгледи за живота. Променяме се и ние, при това толкова бързо, че понякога дори не го забелязваме. И по навик се опитваме да осмислим случващото се, без да сме се освободили от остарелите стереотипи.

Кажете си честно как лично вие се отнасяте към самотните хора? Смятате ли самотата за признак на непълноценност? Допускате ли, че животът без семейство, без деца маже да бъде съзнателен избор?

И наистина, самотниците се увеличавате всеки изминал ден и тази тенденция е валидна за целия свят.

В интерес на истината трябва да отбележим, че нерядко подобна гледна точка се оказва правилна. Човек може искрено да смята, че създаването на семейства раждането и възпитанието на деца просто не се вписват в неговия житейски сценарий. Но истинската причина за доброволната самата се крие дълбоко в подсъзнанието. Това може’ да бъде детска травма или нещастна любов, или проблемни отношения с родителите. Излиза, че хората не мотат да създадат нормално семейство, но и без семейство не се чувстват истински щастливи. В тази ситуация най-разумното е да се обърнат към специалисти. Съгласете се, че няма нищо хубаво в това да живееш живота си в неведение, заблуждавайки се относно истинските причини за избора си.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.