Доброто здраве на зъбите е важно за здравето на целия организъм

Сладкото вреди не само на зъбите, но и на добрата фигура

зъби В устната кухина живеят невидими микроорганизми, наречени бактерии. Някои от тези бактерии образуват върху зъбите лепкава субстанция – зъбна плака. Когато в устата попадне захар, бактериите на плаката ферментират и се образуват киселини. Тези киселини са достатъчно силни, за да разтворят емайла, и така започва да се развива кариес. Именно на това се дължи разрушителното въздействие на захарта върху зъбите. Най-новите научни изследвания обаче показват, че проблемът не е в самата захар, а във формата, под която я консумираме. Главен източник на стоматологични проблеми са продуктите, които имат свойството да полепват по зъбите – бонбон, близалки, дъвки. Важно значение има също честотата на консумация на сладки храни – дали похапвате десерт няколко пъти дневно, или само веднъж на ден.

Киселините въздействат на зъбите не само докато ядем сладката храна, но и в течение на 20 минути след това. Затова колкото по-често ядем сладки продукти, толкова повече вреда нанасяме на зъбите си. Най-добрият вариант е да консумираме сладко максимум веднъж на ден и веднага след това да измием зъбите си.

За да се радвате на здрави зъби, не се подлагайте на диети, които намаляват количеството на желязо в организма (месо, риба, бобови растения, пълнозърнести храни). Същевременно намаленият прием на мазнини и холестерол е от полза за стоматологичното здраве. Наблягайте на пресните плодове и зеленчуци, семената и ядките, боба, лещата, граха – те освен че ще запазят талията ви тънка, ще ви осигурят и здрави зъби и кости.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.