Доброкачествена хиперплазия на простата – не отлагайте посещението при лекар

Доброкачествена хиперплазия на простата е едно от най-често срещаните заболявания при мъжете над 50 години

dobrokachestvena-hiperplaziya-na-prostata
Доброкачествена хиперплазия на простата е толкова разпространена, че много лекари вече говорят за неизбежността й при тази възрастова група. От нея страдат 20% от мъжете между 41-50 години и до 90 % над 80 години.

Към 45 г. клетките на жлезата, които се намират най-близо до пикочния канал, започват да нарастват, т.е. развива се доброкачествена простатна хипертрофия. Доброкачествена хиперплазия на простата се характеризира с прогресивно увеличаване на жлезата, която притиска пикочния мехур. Най-напред се появяват смущения в уринирането. Постепенно може да се подложи на натиск и задната част на пикочния канал, като по този начин се стеснява отворът му и уринирането се затруднява още повече.

Симптомите на доброкачествената простатна хиперплазия и на злокачествените заболявания на жлезата са общи, затова сигнал за посещение при уролог трябва да бъде всяко смущение в уринирането

Увеличена честота, изтъняване и/или прекъсване на струята, забавено начало. Медицинските прегледи (ехографско изследване, кръвни показатели) са от първостепенно значение за ранното и правилно диагностициране, пише „Всичко за семейството“. Препоръчва се мъжете над 50 години да правят профилактични прегледи поне веднъж годишно. Това може да ги предпази от прекомерно нарастване на простатата, което често налага оперативно лечение. Регулярните медицински прегледи позволяват и откриване на ранен стадий на рак, който е напълно лечим.

Добрата профилактика дава възможност максимално да се запази обичайния начин на живот. Простатата не обича претоварване. Седенето на едно място в продължение на повече от час и дългото стоене прав създават предпоставки за увреждането й. Ако работите на компютър, ставайте и се раздвижвайте от време на време, за да може да се раздвижи и застоялата се в малкия таз кръв. Щом се налага продължително да сте прави, намерете начин все пак периодично да посядате. Дългото пребиваване в една и съща поза води до повишен риск от възпаление. Когато усетите порив за уриниране, не бива да го отлагате. Иначе може да се получи връщане на урината в бъбреците, което сериозно повишава опасността от заболявания на цялата отделителна система.

Леките форми на доброкачествената простатна хиперплазия се лекуват с растителни препарати, съдържащи естествени алфа- блокери. Това са голяма група препарати, които влияят ефективно върху простатата, шийката на пикочния мехур и мускулатурата на мехура.

Оперативните методи, отстраняващи жлезата частично или напълно, се прилагат в зависимост от индивидуалния случай. Най- често се препоръчват, ако поне два пъти е имало остра задръжка на урината, при кръв в урината, на камъни в пикочния мехур или при хронична бъбречна недостатъчност. Лазерните терапевтични техники имат най-добри показатели. Използват се специални нискоинтензивни лазери, които безболезнено повлияват процесите в дълбочина с добър ефект.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.