https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Цветница е един от най-големите и обичани християнски празници. Отбелязва се в шестата неделя на Великия пост, което е една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден. Народът нарича празника още Връбница и Цветна неделя, както и Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви) Палмова неделя. На този ден празнуват всички, които носят имена на цветя и дръвчета.

Празникът е  посветен на пристигането на Иисус Христос в Йерусалим, където тържествено е посрещнат с маслинови и лаврови клонки. Именно затова на този ден всички християни отиват на празничната църковна литургия с върбови клонки, китки от здравец и други пролетни цветя. Осветените върбови клонки се отнасят вкъщи и се поставят пред домашната икона, често извити на венци.

цветницаЖените използват върбовите клонки, за да баят с тях против уроки и болести. По обичай, когато през летните месеци загърми и завали град, те изнасят върбовите венчета на двора. Тогава започват да изричат магически заклинания и гледат облака през венчетата, за да се разнесе той надалеч.

По традиция на Цветница се изпълнява и последният лазарски обичай – „кумиченето“. Преди обяд всички лазарки отиват на реката, носейки със себе си китка цветя, върбово венче или малко хлебче, наричано „кукла“. Девойките хвърлят това, което са донесли в реката и онази девойка, чийто венец или хляб бъде понесен най-бързо от водата и излезе най-напред, се провъзгласява за „кумица“ или „кръстница“ на лазарките. От този момент всички останали момичета се отнасят към нея със специално уважение и почит.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.