https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Дланите – проекция на нашето тяло

0

На човешката длан са разположени точки, наречени рефлексни зони, чрез които може да се „достигне“ до почти всяка част от организма. Ако сме добре запознати с тези точки и знаем как да ги напипаме и масажираме, можем сами да си помогнем, когато изпитваме различни болки или нервно напрежение.

Чрез масажите на рефлексните зони се разбиват блокадите по енергийните пътища на тялото, но за да потече енергията отново и безпрепятствено, трябва да дишате правилно, а това става ето как – при вдишване отпускайте раменете, а при издишване ги повдигайте високо. След като повторите три пъти тези движения ще се научите да дишате равномерно, а не рязко и бързо.

А сега да видим в какви случаи можем да си помогнем чрез масаж на дланите.

 

1. Можете да подобрите сър­дечната дейност

Ако усетите ускорено сърцебиене, ускорен пулс или имате проблеми с кръ­вообращението, с палеца си направете масаж на дланта, в областта между малкия и безименния пръст. По този начин ще стимулирате циркулацията на кръвта и ще подобрите кръвообращението на орга­низма.

2. Можете да се освободите от главоболие и стрес

Направете масаж на върха на всеки пръст. Главоболието ще отшуми, а мисленето ви постепенно ще се избистри.

3. Можете да се избавите от запек и разстройство

Рефлексните зони, разположени в основата на дланта – един пръст по-високо от китката, са свързани с функциите на червата и нормализират тяхната дейност. Когато те са нарушени и страдате от запек или разстройство, направете масаж в тази област.

4. Масажът успокоява стомаха, премахва нервно напрежение и подобрява съня

Точката, намираща се в средата на дланта, точно между безимения и средния пръст, е връзката със слънчевия сплит. И тъй като той отговаря за всички нерви на органите, които се намират в коремна­та област, масажирайки тази точка ще се избавите от болки в корема или безсъние, в резултат на нервно напрежение.

5. Масажът ще ви помогне при болки във врата

Ако изпитвате напрежение във врата, то това е типичен симптом на стре­сова ситуация. Можете да си помогнете чрез лек масаж на рефлексната зона, която се намира в тясната ивица в основата на пръстите.

6. Можете да се избавите от болките в гърба

Всеки прешлен на гръбначния стълб има определена точка в долната част на дланта по продължение на палеца. Локализирането на тази точка е трудно, затова масажирайте активно цялата област.

7. Можете да успокоите изморените очи

При продължително четене или работа пред компютъра зрението се изтощава и отслабва и очите започват да ви болят от напрягане на мускулчетата им. В този случай ще си помогнете като масажирате основата на показа­леца и средния пръст.

8. Помага срещу стрес от силен шум

Всеки по-силен шум (от трафика на улицата, виковете на децата или шумен спор) може да ви подейства изнервящо. За да успокоите нервите си и да възвърнете вътрешната си хармония, масажирайте рефлексната зона, намираща се в областта на малкия и безимения пръст.

9. Можете да се избавите от възпаления на пикочния мехур

Настинките, съпровождащи ни обикновено през есента и зимата, често предизвикват възпаления на пикочния мехур и болки в бъбреците. Масажът на рефлексната зона в средата на дланта помага за стабилизиране и добро функциониране на бъбреците.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.