Дивият кестен: спиртен извлек от див кестен лекува разширените вени

Дивият кестен популярен лек за много болести, предимно свързани с облекчение на движението и моториката на тялото

дивият кестен
Дивият кестен е красиво е широколистно дърво, а лечебните му свойства са отдавна известни. С терапевтична цел се използват най-вече кората и плодовете, съдържащи витамини и флавоноиди. Те упражняват противовъзпалително, антисептично, болкоуспокояващо и съдосвиващо действие.

За да се ползва като лечебно средство, кората на дивият кестен се бели рано напролет, а плодовете се берат през септември-октомври.

В кестена има активно вещество ескулин. То тонизира „чупливите“ вени, намалява тяхната пропускливост и ги прави по-еластични и здрави. Есцинът намалява опасността от образуване на вътресъдо- ви кръвни съсиреци. Освен това укрепва капилярите. Статистиката сочи, че приемането на медикаменти, съдържащи есцин, намалява с 50% риска от остра тромбоза в следоперативния период.

В домашни условия може да си приготвите спиртен извлек. Нарежете ситно плодове и ги залейте с високопроцентов етилов алкохол или със силна ракия в съотношение 1:10. След 15 дни прецедете. Извлекът се втрива в кожата над разширените вени.

Освен при разширени вени, дивият кестен се ползва и при други заболявания.

Семената на конския кестен могат да бъдат обработени така, че активните химични вещества да се отделят и да се концентрират. Полученият „екстракт“ се използва за лечение на проблем с кръвната циркулация, наречен хронична венозна недостатъчност.

Листата на кестена са приложими при екзема , менструални болки, подуване на меките тъкани от костни фрактури и навяхвания, кашлица, артрит и болки в ставите .

Кората на дивия кестен се използва за малария и дизентерия.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.