Дискриминацията пречи на дебелите хора да отслабнат

Пренебрежението, дискриминацията, постоянното напомняне на това колко са дебели пречи на дебелите хора да отслабнат

debeli
Пренебрежението, дискриминацията, постоянното напомняне на това колко са дебели пречи на дебелите хора да отслабнат

В новото изследване на учени от University College London, са участвали 3000 души над 50-годишна възраст, които са с наднормено тегло и затлъстяване. В групата с наднормено тегло всеки двадесети човек се сблъсквал с дискриминация (атаки, неуважение или лошо отношение). Сред хората с наднормено тегло от дискриминация или неуважение се оплаква всеки трети. Резултатите са били независими от пола на участниците, съобщава BBC .

В рамките на четири години, хората, чиито права са били нарушени, придобивали по един килограм наднормено тегло. Тези, които не са имали такива проблеми, успели да отслабват с по половин до седемстотин грама на месец. И това се случвало без да пазят каквито и да е режими или диети. Чувството на срам, постоянното унижение и стрес пречи на хората с наднормено тегло да отслабнат.

„Стресът, причинен от дискриминация, повишава апетита, особено апетита към нездравословни високо-калорични храни Освен това, хората, които са подложени на дискриминация са по-малко уверени, и поради това е по-малко вероятно да се включат в някакви спорни мероприятия, или да вземат решение да пазят диета, или каквото и да е усилие, свързано с отслабването.“ – казва изследователката Сара Джаксън. Учените казват, че медицинският персонал е също често е обвиняван за състоянието на хората с наднормено тегло. Междувременно лекарите, на първо място, трябва да разберат колко много тези хора се нуждаят от помощ и подкрепа.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.