Дископатията сецва все по-млади хора

Един от най-честите здравословни проблеми, които изваждат хората от „строя“, е дископатията (дисковата херния)

дископатия
Дископатията сецва все по-млади хора

Това название обединява различни по степен и локализация увреждания на гръбначния стълб. Те се дължат на изменения на междупрешленните дискове – естествени амортисьори, които осигуряват гъвкавостта на гръбнака и позволяват широка гама от движения. От дископатията страдат хора на всякаква възраст. При младите причините най-често са травматични, съчетани с вродена предразположеност, а при възрастните са от дегенеративен характер – износване на костните и мекотъканните структури.

Обикновено острият пристъп, който на разговорен
език наричаме сецване, се провокира от рязко или непривично движение, продължителен престой в неудобна поза, вдигане на тежки предмети, локално прео-хлаждане, обща вирусна инфекция или друго състояние, намаляващо съпротивителните сили на организма. Рисков фактор е и отслабената гръбначна мускулатура. Тя не дава добра опора на прешлените, при усилено или непривично движение те се разместват и травмират изхождащите между тях нервни коренчета.

Дисковите хернии се срещат на всяко ниво на гръбначния стълб, но най-често са в шийната и в кръстната област, т.е. на прехода между подвижни и неподвижни участъци. Там натоварването е най-голямо, а износването на междупрешленните дискове, разрастването на костна тъкан – т.нар. шипове, и измененията в ставите, свързващи отделните прешлени, причиняват болка. Когато тя е в областта на кръста, е известна като лумбаго, а ако е по хода на седалищния нерв – ишиас. Получената мускулна скованост около увредените междупрешленни дискове намалява кръвообращението и съответно способността на организма сам да се пребори с локалното нервно възпаление.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.