Дископатия и радикулит – симптоми, лечение и профилактика

Дископатия и радикулит идват с болка в шията и гърба, както и с други не особено приятни симптоми

diskopatia

При дископатия е характерна и болката в кръста. Когато става дума за тези заболявания, оплакването се дължи на промени в ставите, на стесняване на междупрешленните пространства, от които излизат коренчетата на нервите. Ако дисковата херния продължи да се развива и да притиска гръбначния мозък, симптоматиката може да се задълбочи и усложни – слабост в крайниците, изтръпване, световъртеж, внезапни падания.

С настъпването на по-студено време през есента дископатията и невралгията се обострят. Особено негативно влияе температурната амплитуда – сутрин и вечер е доста хладно, а през деня е сравнително топло. Друга причина за дископатия е началото на грипната вълна. Някои от усложненията на вирусната инфекция са именно невралгиите и радикулитите. За рисков фактор се смята физическото претоварване, но също и обездвижването. Ако цял ден прекарвате на бюрото пред компютъра и имате оплаквания, полезно е да носите специален корсет, наречен ломбустат. Той се прикрепва към тялото и държи гръбначния стълб изправен.
Лекарите напомнят, че главата трябва да е на нивото на монитора. Не използвайте прекалено висока или прекалено ниска възглавница, за да не се събуждате сутрин с болки в шията или главата.

Измененията, които водят до радикулит и дископатия, започват да се срещат във все по-млада възраст

При 15-16-годишните основната причина е обездвижването. Тийнейджърите седят с часове пред компютъра, често пъти в неудобна поза, а младите хора работят в офисите над 8-9 часа, нерядко на неподходящ стол и под струите на климатик. Гените също са от значение.

Ако в семейството ви има човек с по-слаба съединителна тъкан, значи сте предразположени към радикулит и дискова херния.

В лечението на дископатия и радикулит се прилагат противовъзпалителни средства под формата на таблетки, свещички или инжекции. Те се приемат по лекарско предписание в рамките на 10-15 дни. В някои случаи се вземат и витамини от група В.

Много добър ефект има физиотерапията. Тя обаче е противопоказана при възпаление и не бива да започва в острата фаза на заболяванията, за да не засили оплакванията.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.