https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Начина, по който дишате, може да бъде важен за здреавето ви и за това как се чувствате и какви болести имате

дишате

Дишането е нещо толкова естествено, че изобщо не се замисляме за него. Само че неправилното – бързо и на малки „глътки“, не доставя достатъчно кислород и вреди на организма. А правилното оказва благотворно влияние върху физическото и психическото здраве. Скорошно изследване установи, че то има много по-голямо значение за мозъчната дейност, отколкото досега се смяташе. Дълбокото дишане въвежда мозъка в режим, при който нивото на стрес е много ниско. Човек се успокоява, повишава се неговата концентрация, което създава отлични условия за учене и интелектуална дейност, уверяват специалистите.

Под правилно дишане се разбира съчетаването на „долното“ с гръдното дишане. Как трябва да става вдишването и издишването? В началото издаваме напред стомаха, отпускайки диафрагмата. След това напълваме с въздух гърдите, като изправяме рамене. Вдишването е завършено. Задържаме дъха си за няколко секунди и започваме издишването отгоре надолу: отпускаме плещи, свиваме гръдния кош и чак след това стягаме стомаха, така че да хлътне (свивайки и диафрагмата).

Най-разпространената грешка в дишането се нарича „пясъчен часовник“ – при издишване първо се свива диафрагмата и чак след това се отпускат плещите. Така „пясъчният часовник“ намалява обема на белите дробове.

„Долното“ дишане е изключително полезно. То масажира вътрешните органи с диафрагмата и коремните стени; активизира дейността на черния дроб – главната пречиствателна станция на тялото, която го избавя от отровите; усилва перисталтиката на стомаха и храната се усвоява по-добре, отстранява се запекът – причина за интоксикации; подобрява функциите на яйчниците при нормализира хормоналния обмен.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.