Дишате ли правилно?

Правилното дишане не трябва да се случва само по време на тренировки. От начина по който дишаме, зависи нашето здраве и живот

дишане
Правилното дишане е коремно

Как да дишаме правилно? Този въпрос напоследък стана много актуален. Сега ние живеем в свят, където почти навсякъде в града няма чист въздух. Човечеството, в преследването на нови промишлени разработки, е замърсило въздуха до степен, в която не е лесно, нито пък здравословно да се диша.

Човек през целия си живот диша. Всяко едно вдишване е манифест към живота. От дишането зависи и нашето здраве.

Неправилното дишане доста често води до някои не особено приятни заболявания. Правилното дишане има огромен благоприятен ефект върху психическото и физическото състояние на човека. То пречиства тялото и подобрява имунната система, особено ако дишаме правилно по време на сутрешните упражнения. Затова е добре от време на време да проверяваме как дишаме или просто да спрем за миг и да направим някои прости дихателни упражнения.

Едно от първите правила на правилното дишане е постулат: дишането трябва да е коремно!

Коремното дишане понякога се нарича диафрагмално дишане. За съжаление повечето възрастни дишат гърдно. Но това не е наред и не е добре за човешкото тяло. Това е вредно, тъй като въздейства на симпатиковата нервна система, която потиска храносмилателната функция, предизвиква сърдечно-съдови заболявания. Освен това неправилното дишане прави вашата ваканция или отпуска, или дори сексуална функция, трудна. Диафрагмалното дишане или както още се нарича „правилно дишане“ е полезно за всички заболявания. То подобрява храносмилателната система, нормализира кръвното налягане, обогатява кръвта с кислород и помага за намаляване на кръвното налягане. Затова трябва да дишаме с корема си, а не гръдно.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.