https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Дишането по системата на Норбеков помага при стрес и депресия

0

Емоциите променят дишането

dishaneto
Дишането по системата на Норбеков помага при стрес и депресия

Дишането се променя спрямо онова, което преживяваме. Ако се следи, човек ще види как то се влияе от емоциите. Преди да заспи, той диша спокойно, при възбуда – учестено и повърхностно. При гняв форсира издишването и вдишва дълбоко. Ако се изучава дишането при различни емоционални състояния, по обратния път може да се управляват емоциите, казва Гузал Тажибаева, треньор по системата на Норбеков.

Човек може да се научи да излиза бързо от състояние на гняв, тревога и пр. Има дишане за успокояване, за възбуждане, за подсилване. Удълженото вдишване например дава сила, а задържането на дъха стимулира сърцето и нервната система.

Въглеродният двуокис в кръвта действа разширяващо на съдовете, а кислородът – стягащо.

Медитация

Медитативно е дишането през различни части на тялото, казва Тажибаева. В седнало или легнало положение вниманието се спира върху дишането в носоглътката и усещането за хлад при поемане и на топлина при изпускане на въздуха. После то се пренася към дланите с представата, че дишат, че въздухът стига до раменете и после се връща в тях. Ще се усети физическа реакция – топлина, хлад, боцка-не, тръпки, вибрации по ръцете.

После се вдишва през стъпалата към коленете до бедрата и основата на гръбнака. Издишва се към стъпалата. Накрая дишането през краката и ръцете се обединява. Усещането е как енергията се движи от крайниците по гръбнака към шията и главата. После се спуска през гърлото, гърдите, слънчевия сплит, пъпа, сакралната чакра и кръгът се затваря. Упражнението завършва със стягане на мускулите на ръцете и краката, като си представяш как вкарваш енергия в костите и я „запечатваш“.
Така за 5 минути се подобрява метаболизмът на костите. Полезно е при остеопороза. Въздейства на нервната система и стимулира кръвообращението.

По Норбеков се правят упражнения за образно дишане, казва д-р Тажибаева. Почва се през носа, следят се усещанията. След това вниманието се пренася към щитовидната жлеза и се правят 5-10 вдишвания през нея, пише „Здраве без лекарства“. Без спиране се преминава към слънчевия сплит, дланите и стъпалата и се завърша с дишане през „любимия“ орган.

Норбеков не използва думата „болен“. Нарича „любим“ този орган или част от тялото, който се нуждае от възстановяване. Може да е черен дроб, става, бял дроб, бъбреци, очи. Изключение са мозъкът и сърцето, през които не се диша.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.