Дисбактериоза – такова заболяване няма, казват лекарите

При заболяването дисбактериоза е налице количествено и качествено изменение на чревната микрофлора и различните видове бактерии

дисбактериоза

Дисбактериоза е мистериозно заболяване, при което има различни нива на полезните и вредни бактерии.

Те започват да се заселват в човешкия организъм още в първите мигове след раждането. Развиват се едновременно с нас и са ни нужни. Твърди се, че у нас живеят 100 пъти повече бактерии отколкото собствени клетки. Накратко, всеки човек си има микрофлора навсякъде – по кожата, в устата, в червата. Тя ни помага да преработваме храната, да усвояваме витамините, защитава ни от инфекции, тренира имунната ни система, изпълнява още куп полезни дейности.

Измененията в състава на микрофлората се наричат дисбактериоза. Никои лекари предписват лечение на това състояние, а други смятат, че такава болест няма. Кой е прав?

Терминът дисбактериоза се споменава за пръв път преди 100 години – през 1916-а, от немският учен А. Нисле. Оттогава сред привържениците на тезата за тази болест се нареждат и лекари, и производители, които твърдят, че продукти им помагат срещу дисбактериоза.

Когато лекар поставя диагноза дисбактериоза, трябва да запише в медицинския картон на пациента код от Международната класификация на болестите. Там обаче такава болест няма.

Затова най-често докторите посочват кодове за“неуточнени заболявания на органите на храносмилането“ и „други чревни бактериални инфекции“

За да се докаже дисбактериоза, се прави изследване на изпражнения. Микробиологичен анализ установява съдържанието на повече от десет бактерии във фекалиите. Според промяната в тяхното количество се съди за състоянието на чревната микрофлора. Но няма убедителни доказателства, че подобно изследване помага за назначаване на правилна терапия, която да подобри състоянйето на хората със смущения в стомашно-чревния тракт.

Много от бактериите в чревната микрофлора са анаеробни – могат да живеят само в безкислородна среда и загиват при приток на кислород.
Освен това не са определени всички представители на нормалната микрофлора.

Съставът й е доста променлив – влияе се от възрастта, географското местоположение, условията за живот,начина на хранене. Дори ако се вземат фекални секрети на един и същи човек в различни часове от денонощието, в тях се наблюдава различно съотношение между микроорганизмите. И никой лекар не би могъл да каже резултатът от кое лабораторно изследване за дисбактериоза е нормален. Точни норми просто не
съществуват.

Дисбактериозата няма специфични признаци. Болките в стомаха, нарушеното храносмилане, честите пристъпи на стомашно разстройство и прочее симптоми възникват и при много други заболявания.

По тези причини има повече привърженици тезата, че такова заболяване не съществува. Дисбактериозата
винаги е следствие от друго заболяване. В момента, в който бива отстранена основната причина, микрофлората идва в норма. Затова дисбактериоза не бива да се лекува отделно, а само комплексно, твърдят лекарите.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.