https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Директно презареждане от природата

0

Все повече се вдигат температурите, и докато преди се свивахме от студ, съвсем скоро може и да се радваме на истинско лято – с всичките му високи температури. Но можем преди да е станало непоносимо топло, да се заредим от слънчевите лъчи и от природата. Не се ограничавайте в прашния град, използвайте всяка възможност, за да излезете извън бетона, който така ни притиска. За да идете до близката горичка или полянка не ви трябва специална подготовка или екипировка. Просто си вземете чифт маратонки, удобни дрехи, вода и може би някой друг сандвич.

Заредете съществото си от природата, за да почувствате следното: 

1. Тишината – да, тя е замайваща. Чуруликащи птички или пък шум на вълни. Това ви трябва само, за да се насладите истински на един релаксиращ ден. И да си починете от напрежението и стреса, които ви заливат ежедневно в града. С този фонов шум, с който вече всички сме свикнали и за който не осъзнаваме как ни вреди постоянно, докато не останем насаме със себе си сред тишината. Природата ни дава онова усамотение, от което имаме нужда.

beautiful_nature_wallpaper_3-normal2. Здравето – нито един фитнес не може да се сравни с движението на чист въздух, сред зеленото на листата или шума на морето. Всички те ни действат оздравяващо и укрепващо. Дават ни сила и енергия.

3. Аромотерапията – да, но не на етерични масла за вана, а чистото и неподправено ухание на зеленина, на земя, на горски треви, морски водорасли и всякакви природни миризми. Просто затворете очи и се насладете.

4. Ходенето бос – още от малки са ни учили, че да ходиш бос е полезно за краката. Не случайно децата обожават да щапуркат босички. Всъщност това е много полезно и за нашия дух като цяло. Ходенето бос освобождава напрежението, зарежда с енергия от земята и е неповторим масаж за ходилата.

5. Почивка за очите – от медицинска гледка точка широките, свободни пространства действат добре на зрението. Тогава очите ни си почиват истински от постоянното вторачване най-вече в монитора на компютъра, за който понякога сме заковани по цял ден.

6. По-добър апетит и сън – ако вие или детето ви сте от злоядите индивиди, знайте, че една разходка ще ви подействат магически – апетита се отваря, за което може да благодарим на чистия въздух без тежки метали и отрови. Същото важи и за съня – на свеж въздух се спи много по-добре, човек се наспива по-бързо и определено не става с подути очи.

7. Осъзнаването – когато се откъснем макар и за ден от града, от всякакви роли и отговорности, можем да осъзнаем какви сме в действителност, да видим истинските неща от живота, на които човек си заслужава да се зарадва наистина. Не бижуто, не скъпата кола или часовник, не парите, а онова неподправено чувство на свобода и контакт с природата, които нищо материално няма да ви даде.

8. Адреналинът – не се лъжете, природата може да ви даде голяма доза спокойствие, но и адреналин. Ако сте решили да изкачите връх, да спите на палатки, да запалите огън във ветровито място, ето това е чистият и неподправен адреналин, от който всички понякога имаме нужда. За да се усетим живи и потребни. Природата може да те провокира да надскочиш собствените си възможности. Тя като че ли знае от какво имаш нужда и ти го дава, в точното време.

9. Децата – не на последно място, децата обожават природата. Те обичат да се заравят в опадалите листа на дърветата, обичат да заровят пръсти в пясъка, обожават да тичат и да плетат венци и всичко друго, което е свързано с игри на открито. Имат нужда, да са част от нея, за да са истински щастливи и здрави. Нещо, което ние като сме пораснали и сме забравили. Не лишавайте детето си от това неповторимо изживяване, което нито една забавачница в Мола няма да му даде.  Използвайте да излизате извън града всеки път, когато имате възможност.

 

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.