https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Динята – хем сладка, хем полезна за здравето

0

Лятото и началото на есента преминават под знака на динята, която е не само лакомство, а истинско лекарствено растение

динята
Динята – хем сладка, хем полезна за здравето

Динята е полезна за имунната система.

Витамините в динята са сравнително малко, с изключение на един – фолиевата киселина (витамин В9). Тя взема участие в кръвотворния процес, препятства мазната инфилтрация в черния дроб, поддържа имунната система, способствайки за нормалното образуване и функциониране на белите кръвни телца – левкоцитите. Освен това играе важна роля в бременността – регулира формирането на нервните клетки на ембриона, което е крайно важно за нормалното му развитие.

Затова динята е полезна за всички с общоукрепваща цел и просто е незаменима за бъдещите майки и онези, които планират скоро да се сдобият с наследници

Прогонва пясъка

Знае се, че малцина се задоволяват само с едно парченце диня. В резултат е всеизвестен диуретичният й ефект. Това свойство е особено ценно за хората, които искат да прочистят организма си. Т.нар. метод на динено-водното очистване, когато човек всеки ден в продължение на 4 – 5 дни изяжда около 2 кг диня на гладно на два приема – сутрин и вечер – е известен с прочистващия си ефект за пясъка в бъбреците.

Подобрява тена на лицето

Динята изчиства не само камъните в бъбреците, но способства и за освобождаването на застоялата жлъчна течност. По този начин на следващия ден след „динената терапия” си осигурявате свеж и приятен тен на лицето.

Извежда излишния холестерин

Динята е богата на фибри, които способстват за извеждането на излишния холестерин . Той е един от главните виновници за т.нар. болест на старостта – атеросклерозата.

Динята е едно от ястията, което е подходящо за разтоварващите дни, които обикновено се практикуват за подобряване на самочувствието и за отслабване . „Динената диета” може да се практикува от два пъти седмично до веднъж на десет дни. В разтоварващия ден трябва да се изяжда само 1,5 – 2 кг диня, като дозата се раздели на 5 приема. Вариантът са онези, които трудно понасят глада, е да хапват диня заедно с черен хляб, който е добър абсорбент.

Диня помага при колит

В народната „ медицина е известен метод за лечение на колит – възпаление на дебелото черво, с помощта на настойка от динени кори. За приготвянето й вземете 80 – 100 г сухи динени кори, залейте ги с 500 мл вряла вода и ги оставете да киснат, докато изстинат. Пие се по 0,5 чаша 4-5 пъти на ден.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.