Дихателно упражнение почиства бронхите

Дори и през този сезон зачестяват възпалителните заболявания на дихателните пътища – фарингит, трахеит, ларингит

Често настинките са придружени с упорита кашлица, може да активират стари здравословни проблеми като астма и бронхит. Когато се засегнат белите дробове и бронхите, ритъмът на дишането се нарушава, то става повърхностно и учестено.

От помощ може да бъде специална гимнастика с терапевтичен ефект, която подобрява белодробната вентилация, помага да се намали отокът на бронхиалната лигавица и да се отделят натрупаните секрети. Важно е упражнението да се прави системно и да се изпълнява правилно, изтъкват медиците.

Основното е да вдишвате бавно и дълбоко и бавно да издишвате. За да е по-приятно, може да използвате аромат на босилек, индрише, лимон и мента.

Когато издишвате, произнасяйте жужащите звуци „ж“ и „з“ или свистящите като „с“, „ф“, „ч“ ш“. Може дори да поръмжите. Целта е вибрациите на гласните връзки да се предават на бронхите и по този начин да се подпомогне отделянето на храчките. Друг вариант е да завършвате бавното издишване със силен смях – ха-ха-ха.

Първоначално изпълнявайте дихателното упражнение 2-3 пъти дневно по 5-6 минути. Постепенно удължавайте сеансите, без да превишавате 20 минути.

Ако имате мигрена, не яжте сушени плодове

Ново американско изследване установи, че ако често страдате от главоболие и особено от мигрена, е добре да избягвате сушени плодове и синьо сирене.

Според проучване на д-р Ричард Лип-тън – директор на Центъра за изследване на главоболията към медицинския колеж „Алберт Айнщайн“ в Ню Йорк, отлежалите храни като сирената, сушените плодове, зрялото авокадо съдържат химикал, наречен тирамин. Той действа като химически ключ към болки в главата.

Досега се твърдеше, че честа причина за главоболие са алкохолът и кофеинът, които имат свойството да свиват кръвоносните съдове.

Тираминът се произвежда естествено в тялото при разпадането на една от аминокиселините. Нивата му в храната нарастват, когато тя е ферментирала или престояла. Вероятно тираминът отключва някакъв химичен процес в мозка, който води до изменения в кръвоносните съдове и болка. Нужни са обаче още проучвания, за да бъде изяснена връзката.

Засега изследователите не се наемат да твърдят дали само престоялите храни са виновни, или е комбинация от фактори. Възможно е тираминът да спомага за главоболие единствено при стресирани и уморени хора.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.