Диетолозите развенчаха мита за ползите от диетата на древните хора

През последните години стана популярна диетата на древните хора

 

древните хора
Диетолозите развенчани мита за ползите от диетата на древните хора

Някои диетолози казват, че трябва да се ползва често диетата на древните хора, или известна още като „неолитна диета“ за борба със затлъстяването и болестите на съвременните хора. Но едно задълбочено изследване на учените от Университета на Джорджия развенча силата този режим на хранене и го определи като вреден за някои пациенти.

Всичко е въпрос на оцеляване. Храната трябва да се приема в количества, които са достатъчни за нашето оцеляване (разбира се, съвременните хора ядат много повече от онова, което им е необходимо, за да оцелеят). За баланса на хранителните вещества изобщо не става дума. Диетата на древните хора е съдържала прекалено малко храна, приготвена по примитивен начин. Колкото и напреднал да е светът, съвременният човек има нужда да се храни по различен начин именно защото живее в различни условия. Ето защо тази диета не е подходяща за напрегнатия начин на живот.

освен това, по онова далечно време продължителността на живота е била много малка, така че няма смисъл да говорим за кой знае какви ползи от диетата на древните хора. Древните просто са приемали достатъчен брой калории, необходими за оцеляването и размножаването. Сега хората избират дали да се хранят здравословно въз основа на личните си предпочитания. Във връзка с големия брой заболявания в съвременния свят, учените не изключват възможността те да са се появили поради нарастването продължителността на живота.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.