https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Диетата и упражненията забавят развитието на остеоартрит

0

Заболяването от остеоартрит е опасно не само защото проваля мобилността. Ставните заболявания са вредни и поради още много причини

остеоартрит
При заболяване от остеоартрит се получава нещо като затворена спирала, от която трябва да се излезе. Или трябва да се отслабне, за да не се разболее човек, или трябва да се предпазва от остеоартрит, за да не напълнее. При всички случаи диетата е решение и на двата проблема.

Според изследователи от Университета на Калифорния (САЩ), разрушените хрущяли при остеоартрит (дегенеративни ставни заболявания), не могат да бъдат възстановени. Възможно е обаче да се забави прогресията на заболяването.

Проучванията показват, че загубата на тегло потиска процеса на унищожаване на хрущялната тъкан при хора с наднормено тегло. Но досега експертите не знаеха какъв метод за отслабване е по-добър за хората, които хем са дебели, хем имат проблем със ставите. Всичко опира до състава на храните, които ще участват в диетата.

В едно ново изследване са участвали 760 мъже и жени с индекс на телесна маса (ИТМ) по-голям от 25. Доброволците страдали от лека или умерена форма на остеоартрит и/или имали рискови фактори за болестта. Участниците бяха разделени на две групи. Първата група включваше 380 души, които отслабнаха, а втората – 380 доброволци, които не отслабнаха, пише The Deccan Chronicle.

Учените също така разбрали кои методи на участниците за загубата на тегло от първата група (диета, упражнения или комбинация от тях) действат наистина. Доброволците са направили след това ядрено-магнитен резонанс, за да се оцени степента на дегенерация на хрущяла на съвместното тъкан коляното на изходно ниво, 48 месеца и 96 месеца.

Изследователите установяват, че степента на дегенерация на хрущялната тъкан е значително по-ниска при тези, които са загубили теглото си чрез диета или диета и упражнения. Така че методът за отслабване играе важна роля. Отслабването с упражнения самостоятелно не забавя прогресията на заболяването остеоартрит.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.