Скандинавска диета като профилактика на диабета

Датско проучване твърди, че има 7 типични скандинавски храни, които могат да бъдат профилактика срещу диабет

диета

Данните са получени от много мащабно изследване – 57 хиляди мъже и жени на възраст 50-64 години са наблюдавани повече от 15 години.

Резултатите сочат по-нисък риск от диабет при хората, които редовно ядат дива риба, зеле, ръжен хляб, овесени ядки, ябълки, круши, кореноплодни и листни зеленчуци като моркови, цвекло, ряпа, лук, зелени салати, рукола.

Т.нар. Средиземноморска диета, в която има много плодове и зеленчуци, риба, морски дарове, зехтин, също се сочи като добра превенция срещу диабет.

Както е известно, рискът от развитие на диабета от втори тип безусловно е свързано с три фактора: нездравословни храни, преяждане и липса на движение. Затова промяна в менюто се смята за един от начините за защита срещу болестта.

При това има радикално нов подход -медиците вече отричат доскорошното фокусиране върху единични храни или хранителни вещества.

Хората трябва да консумират ястия, комбиниращи множество храни и типични за района, в който живеят. По тази причина се насърчава търсенето на регионални диети, които може да се използват като превенция на диабета.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.