https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Диагностика и лечение на неонталната жълтеница

0

При своето раждане бебета прекарват неонтална жълтеница, която е нормално състояние за всяко новородено, и обикновено затихва за 3-4 дни. Ако обаче при изписването не е приключила, се следи състоянието на детето и след неговото изписване. В някои болници има практика да се измерва билирубина на всички новородени 24 часа след тяхното раждане. За целта се използват диагностични уреди, които изискват само докосване до кожата.

Едва след откриване на високи нива от това вещество, тогава трябва да се пристъпи към кръвни изследвания.  Ако билирубинът на кърмачето продължава да се покачва по-бързо от очакваното се провеждат допълнителни изследвания. Когато се обмисля евентуална терапия, лекарят отчита, както какво е нивото на билирубина, така и темпа на неговата промяна, а също така и дали бебето е било преждевременно родено, тъй като в повечето случаи преждевременно родените имат по-често нужда от лечение, отколкото доносените до края бебета.

kurmene_90156025Повечето не изискват лечение. Такова се налага само, когато нивото на билирубина е прекалено високо или се покачва прекалено бързо. За да се изчисти новороденото от високите нива на билирубина и да затихне неонталната жълтеница, новороденото трябва да бъде винаги добре хидратирано. А това се постига чрез редовно хранене. То стимулира и перисталтиката на червата, която отново спомага за изхвърлянето на билирубина чрез фецеса. При някои деца се изискват болнично лечение, при други – домашно. Но при всички положения, то не продължава повече от 2-3 дни.

При някои случаи се налага използването на синя светлина, при която бебето бива излагано на лъчения, за да се разпадне билирубиновата молекула. Терапията носи името фототерапия. Детето трябва да се храни на всеки 2 – 3 часа (10 – 12 пъти на ден). Следят се храненето, теглото, честотата на изхожданията, кожата и билирубина на кърмачето.

В най-тежките случаи на неонтална жълтеница, които обаче са изключително редки, се провежда лечение с кръвопреливане или имунотерапия, при което на бебето е вливат антибилирубинови антитела. Прогнозата е положителна за огромното мнозинство от случаите.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.