Диабетът по време на бременността – опасен и труднолечим, ако не се хване навреме

Checking with stethoscope

Диабетът по време на бременността не трябва да се счита за симптом, а да се разглежда като отделно заболяване

диабетът
Диабетът по време на бременността – опасен и труднолечим, ако не се хване навреме

Връщането към килограмите отпреди зачеването след раждането и кърмаческия период е най-добрата профилактика на диабета. Това се отнася особено за тези жени, които имат кръвни роднини със захарна болест или са родили деца с тегло над 4 кг. Като допълнителна превенция се препоръчва да се избягват синтетични противозачатъчни средства и няколко бременности в кратък период от време.

При диабет, започнал още преди бременността, през 9-те месеца често се влошават усложненията в кръвоносните съдове и най-вече диабетната ретинопатия. Това заболяване е сред основните причини за слепота във възрастта между 20-70 години.

При диабет е висока и опасността през втората половина на бременността да започне прееклампсия, която може да еволюира до същинска еклампсия, изявяваща се със спазъм на мозъчните кръвоносни съдове с риск за кръвоизлив.

Диабетът може да стане причина за спонтанен аборт, за бъбречни и генитални гъбични инфекции.

Лечението му при бременност изисква инсулинова терапия. Като застраховка срещу възможността за вредни ефекти върху плода не се прилагат таблетки.

Един от залозите за гладко протичане на бременността е теглото да не нарасне с повече от 10-12 кг. Много е важно да се избягват хипогликемиите – прекомерно ниската кръвна захар, и условията, които водят до резките й колебания.

Бременните с диабет задължително се наблюдават в болница 3-4 седмици преди термина.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.