Диабетът може да е причина за ранната менопауза

Нормално менопауза настъпва при повечето жени около 50 години

менопауза
Диабетът може да е причина за ранната менопауза

Този естествен биологичен процес се характеризира със спирането на менструалния цикъл и протичането на редица хормонални промени в женския организъм. Той е генетично предопределен, но зависи и от редица фактори – начин на живот, тютюнопушене, хранителен режим, стрес, заболявания.

В близкото минало менопауза при българката е настъпвала на 48-53-годишна възраст, сочат данните от лекарската статистика. В наши дни промените във функциите на яйчниците започват по-рано. Възрастовата граница все повече се приближава до 45 години. В отделни случаи тя пада до 40. Т.нар. ранна менопауза може да се дължи на хормонален дисбаланс, на висока кръвна захар, на провеждането на драстична диета. Сред хората на средна възраст все по-често се среща инсулинонезависимият диабет тип 2. При мнозина заболяването не е диагностицирано и пациентите дори не подозират за него. То обаче може пряко да засегне менструацията. Силният стрес, както и сериозното нервно разстройство също се отразяват негативно на функцията на яйчниците.

Симптомите, които подсказват за приближаването на менопаузата, са смущения в менструацията и нарушения във вегетативната нервна система, причиняващи главоболие, нервност, по-трудна приспособимост към атмосферните условия. При такива оплаквания трябва да се консултирате с гинеколог или ендокринолог. Провеждат се хормонални изследвания, гинекологичен и мамологичен преглед. След като лекарят установи какви точно са причините за оплакванията, назначава подходящ терапевтичен план. Съвременните хормонални медикаменти и фитопрепарати, приемани не на своя глава, а под контрола на специалист, овладяват преждевременно настъпилите изменения.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.