Диабет и сексуален живот: проблеми и решения

Усложненията вследствие развитието на диабета могат да засегнат кръвообращението и нервната система; вторичният негативен ефект от това е еректилната дисфункция. Редица публикации свидетелстват, че именно проблемите в интимното общуване и търсенето на тяхната причина са повод да се диагностицира диабет у пациенти-мъже.

Какво се случва?
диабетНеспособността на кръвоносните съдове вследствие диабета да наситят интимната зона с достатъчно кръв и да поддържат висок тонус са причина за разстройства в сексуалното общуване. Когато са налице и увреждания на нерви, страда продължителността и качеството на ерекцията. Здравната статистика е категорична: най-малко половината от мъжете-диабетици изпитват някакви смущения в половия живот и имат нужда от компетентни препоръки или лечение. От влошаване на сексуалното общуване се оплакват и една четвърт от жените-диабетички.
Нещата са толкова по-сложни, колкото повече негативни фактори действат върху здравето на диабетно болния. Наднорменото тегло, пушенето и липсата на физическа активност допълнително усложняват здравната характеристика и обясняват намаляването и липсата на желание за интимно общуване.

Защо сексът не ме интересува?
Съвременни изследвания проследяват промените в емоционалния статус на диабетно болни: притеснените за хода на болестта хора губят интерес към този тип общуване. Или се чувстват неудобно заради промените в тялото си и предпочитат “да пропуснат”. А може би лекарствата, които са започнали да приемат – срещу високата захар и срещу високото кръвно налягане – потискат желанията. Съзнанието е ангажирано с тревожни въпроси за заболяването, а силите се изчерпват твърде бързо. При всички случаи дискомфортът, разстройството са налице – колкото и да е неудобно, тези проблеми е наложително да се споделят с терапевта.

Какво е решението?
Решение все пак има и си струва малкото усилие, което ще подобри сексуалния живот на диабетика. Първо – важно! – да се държат здраво “юздите” на заболяването. Контролът върху стойностите на кръвната захар е първото, за което се припомня при коментарите за възможни усложнения от всякакъв вид вследствие на диабета. Обгрижването на болестта по индивидуална схема, физическа активност, диета и пр. – ето базата, върху която трябва да стъпи завръщането ви към нормалния интимен живот. Оттам нататък всичко, което бихте приели солидарно с партньора си, е добро: от синьото хапче – до имплант или овладяване на нестандартни форми на общуване.
Разбира се, стандартна “вълшебна” схема няма, нещата са индивидуални и зависят както от общото здравословно състояние, така и от възрастта, готовността да се положат усилия и тези усилия да продължават ден след ден.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.