https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Диабет и дентално здраве

0

Организмът на хората болни от диабет е по-уязвим на въздействието на микроорганизмите, включително и тези, които се намират в устната кухина. Поради това диабетиците са по-предразположени към проблеми и заболявания, като инфекции на венците и пародонтит. Намаления към венците кръвоток също предразполага развитието на болестни процеси. Поради високата кръвна захар производството на слюнка е намалено, което допринася за влошаването на състоянието на венците, образуването на плака и кариозните процеси, причинени от бактериите.

диабет орално здравеКакто при всички хора, така и при диабетиците първите признаци за влошаване на оралното здраве са кървенето и възпалението на венците. За да се предотврати честотата на оралните заболявания, трябва при всеки случай на лош дъх, изтръпване и болка в определена област на челюстта да се вземат навременни мерки.

Оралната хигиена е много важна, но при диабет тя е от още по-голямо значение. Зъбите и венците трябва внимателно да се почистват мининум два пъти на ден. Освен за общото здравословно състояние, контролирането на нивото на кръвна захар допринася и за предотвратяването на денталните проблеми. Препоръчително е на всеки шест месеца да се извършват профилактични прегледи при зъболекар, като той следва да е информиран за заболяването. Зъболекарят в този случай разяснява и дава допълнителни инструкции и съвети в насока превенция на заболяванията на устната кухина и техните усложнения.

Всеки орален проблем, който се задълбочава създава риск от възпалително-деструктивно заболяване на челюстта и именно предотвратяването на това е целта на пациента и лекаря. Освен повишената чувствителност на зъбите признаци за напредване на пародонтита са промяната на положението и подвижността им.

Вече е известно, че както диабетът е фактор за пародонтит, така и самият пародонтит може да повлияе на общото здраве и прогресирането на диабета. Това в никакъв случай не трябва да се приема като безиходно положение. Просто се налага много сериозно отношение към оралното здраве и съвместна работа със специалист по дентална медицина, за да се предотвратят предразполагащите пародонтита фактори в устата или спиране на влошаването му навреме.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.