Първородните деца са предразположени към диабет и хипертония, показва проучване

Диабет и хипертония заплашват първородните деца, заради конкуренцията, която се явява в лицето на братчето или сестричето

Диабет и хипертония заплашват по-големите деца, заради отношението на родителите към тях.

диабет
Първородните деца са предразположени към диабет и хипертония, показва проучване

Служители на Тексаския университет са анализирали данните от близо 400 000 норвежци в продължение на почти четвърт век. Те са открили: първородните деца са изправени някои здравословни проблеми, по-често, отколкото онези, които нямат братя и сестри. Може би това е от стресът. Все пак, те вече не са единствени, ще трябва да се конкурират с новороденото братче или сестриче. Както и осъзнаването, че трябва да станат по-добри от това, което са, за да заслужат вниманието и обичта на родителите.

В сравнение с пето дете в семейство първородните страдат от хипертония 5% повече и затлъстяване – 7% по-често. При второто дете в семейството риска от хипертония е с 3% по-долу, наднорменото тегло – по-малко с 4%, а затлъстяването – 2% по-ниска от тази на първородните.

Освен това, първите деца в семейството имали проблем с нивата на триглицеридите в кръвта. Те били повишени в сравнение с нивата на триглицеридите в кръвта на второто и третото дете.

Въпреки това, по-големите деца с с 0,32 сантиметра над всяко следващо дете в семейството. В допълнение, те е по-малко вероятно да пушат всеки ден, в сравнение с пето дете в семейството. Също така, първородното дете е по-вероятно да има по-добро психическо здраве. И е по-вероятно да са по-щастливи с около 9% , за разлика от петото дете в семейството.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.