Излишък от желязо в тялото увеличава риска от диабет при бременните жени

Гестационенният диабет възниква при повечето жени по време на бременността и обикновено изчезва спонтанно след раждането

Диабет по време на бременност крие не малко рискове за здравето на майката и детето.

диабет
Излишък от желязо в тялото увеличава риска от диабет при бременните жени

Изследователи от Националния институт по детско здраве и човешко развитие са установили, че може да е свързано с високите нива на желязо в организма, пише Zee News.

В изследването са участвали 107 жени с гестационен диабет. Още 214 участници от нежния пол са вписани в контролната група. Изследователите оценяват нивата на биомаркери, които могат да определят нивото на желязо в организма. Това са маркери като хепцидин, феритин и разтворим рецептор на трансферин.

Проучването показа, че при участниците с най-високи нива на хепцидин и феритин съществува и висок риск от развитие на гестационен диабет. Този риск е с 2,5 пъти по-висока, отколкото при жените с най-ниски концентрации на тези биомаркери. Авторите установили връзка между високите нива на желязо и аномалии в нормите на кръвната глюкоза, включително диабет тип 2 при участници, които не са били бременни.

Според експерти, поради излишък на свободно желязо, в тялото се произвежда реактивни кислородни видове, което води до повишени нива на оксидативния стрес. От своя страна, оксидативния стрес е причинен от натрупване на големи количества желязо. Това може да доведе до увреждане и разрушаване на панкреатичните бета-клетки, които произвеждат инсулин. Освен това, поради високата концентрация на желязо в черния дроб се развива резистентност към инсулина.

Ето и още нещо интересно, свързано с бременността. Риска от усложнения по време на бременност зависи от пола на детето. Оказва се, че жените, които са бременни с момчета са по-предразположени към усложнения.

Учените са търсили връзка между пола на детето и различни усложнения, като преждевременно раждане, увеличаване на кръвното налягане по време на бременност и гестационен диабет. Те открили, че момчетата по-често се раждат преждевременно.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.