При диабет практикувайте ето тези спортове!

Ако страдате от диабет, без значение дали е от първи или втори тип, трябва да наблягате сериозно на двигателната активност

диабет
Диабет е заболяване, които изисква специални грижи и специален режим. Освен всичко друго, трябва да обърнете и достатъчно внимание на спорта. Лекарите съветват болните от диабет задължително да включат някаква двигателна дейност в своя режим.

Какъв спорт да изберат болните от диабет?

Те биха могли да се ориентират към нещо лесно и приятно, като ходенето пеша, например.

Сутрешното ходене пеша в продължение на 45 минути съдейства за контрола на кръвната захар при диабетиците. 10-15-минутната разходка след ядене им помага да овладеят ефекта, причинен от различните храни върху нивото на глюкозата. Положително влияние върху кръвната захар оказва и вървенето 30 минути в следобедните часове на деня.

Този двигателен режим е от полза не само на страдащите от диабет, но и на предразположените към болестта.

Доброто състояние на вените зависи от съкращението на мускулите. При ходене пеша се стимулира циркулацията на кръвта, което е отлична профилактика срещу разширени вени.

Нови проучвания доказват, че това толкова обикновено действие е превантивна мярка срещу ракови заболявания. Леките разходки могат да подобрят общото състояние на онкоболни в период на възстановяване и да въздействат върху липсата им на апетит – един от най-честите проблеми.

Вървенето пеша поддържа тонуса на цялостната мускулна система и изпълва организма със сили. По време на движение се активира кръвообращението и тялото се снабдява равномерно с ценни вещества. При по-бърз ритъм се ускорява дишането и нивата на кислород в кръвта значително се повишават.

Освен да ходенето пеша, болните от диабет биха могли да участват и в такива занимания като танци, пилатес и плуване. Но, предвид състоянието си, те биха могли да изберат и нещо по-различно, като посещението на фитнес, например.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.