Диабет тип 2 увеличава риска от психични разстройства

Болните от диабет тип 2 са заплашени от сериозни проблеми с психиката

 

diabet
Диабет тип 2 увеличава риска от психични разстройства

Хората с диабет трябва да осъществяват постоянен мониторинг диетата си, нивото на кръвната захар и да пият лекарството си според графика, назначен от лекарите. Това не е лесно, нито е приятно, затова може да извади от равновесие дори и най-уравновесените хора. Изследователи от Харвардския медицински институт са открили: диабетиците са по-склонни към депресия и тревожни нарушения, отколкото хората, които страдат от други заболявания, при които също трябва да спазват определени условия, казва Zee News.

Специалистите генетично модифицирали мишки. Гризачите станали резистентни към инсулин. Оказало се че, инсулиновата резистентност се свързва с намалени нива на невротрансмитера допамин в ключови области на мозъка, свързани с тревожност и депресия. На първо място, учените забелязали, че мишките проявяват поведение характеризиращо се с депресия и тревожни нарушения. След това, учените са успели да определят механизма, който намалява нивото на допамин в мозъка.

Младите генетично модифицирани мишки се държали като нормални гризачи. Въпреки това, при експерименталните животни на възраст 17 месеца (края на зряла възраст при мишки), били открити сериозни поведенчески разстройства. Не е ясно защо промените в поведението настъпват с възрастта. Същото се наблюдава при някои неврологични заболявания при лабораторни изследвания на мишки и хора.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.