https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Изберете внимателно детското столче, за да се чувства детето комфортно

0

Когато детското столче е в колата, и детето и родителите са по-спокойни, защото така хлапето се чувства защитено

Детето трябва да е настанено в специално столче по време на пътуване с кола. Това не е препоръка, а задължение, регламентирано в Закона за движение по пътищата. Пазарът предлага огромно разнообразие от модели кошчета и столчета, разработени за отделните възрастови групи и съответните килограми.

До 2-годишна възраст возете детето в посока, обратна на движението

Понеже хлапетата растат неравномерно в различните периоди, експертите препоръчват столчетата да се сменят, когато горната част на главата стане по-висока от горната част на стола. Много от 11-12-годишните в седнало положение и с облегнат гръб стъпват с ходила на пода на автомобила – това подсказва, че вече не се нуждаят от детско столче и могат да ползват колана на колата.

Столче с какви екстри да предпочетете е въпрос на личен избор. Специалистите обаче обръщат особено внимание на поставянето му. Най-безопасното място е задната седалка, по възможност по средата. Т.нар. кошници, предназначени за най-малките, могат да се настанят и на мястото до шофьора, но трябва да се отстрани въздушната възглавница.

До 2-годишна възраст возете детето с гръб към посоката на движение. Има данни, че инцидентите с малки деца при пътнотранспортни произшествия са се получили именно заради несъобразяване с тази особеност. Регулирайте и поставяйте облегалката така, че гърбът да получи максимална опора. По този начин се избягва килването на главата напред, както и движението на тялото. Не се препоръчва малкият пасажер да се вози с дебели връхни дрехи, защото това не позволява на обезопасителните колани да дадат необходимата защита. Ако е много студено, завийте детето с одеяло.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.