Лесна формула изчислява колко голямо ще порасне детето ви

Ръстът на децата зависи от ръста на родителите. И заради това може лесно да бъде пресметнат с помощта на една интересна формула

Има формула, по която може да се определи какъв приблизително ще е крайният ръст на сина или дъщерята спрямо ръста на майката и бащата. Ръстът на детето е равен на сбора от ръста на двамата, разделен на 2 плюс 13 см за момче. За момиче е сборът на ръста на двамата минус 13, делено на 2.


Като имате предвид генетичната обусловеност, за да разберете дали детето не изостава в растежа си, можете да погледнете в таблиците за ръста на българските деца по пол и възраст, които ще намерите в интернет. Там има долна и горна граница на нормата. При по-ниски родители е естествено детето да бъде по-близо до долната граница и обратното.

Според педиатрите евентуални проблеми при растежа на бебето се установяват още през първата година при редовните консултации. Колко трябва да е пораснало и да тежи в края на всеки месец според българските също е показано блици. На 12 месеца то е около 75 см и с тегло 9-10 кг.

В ранните години ръстът и теглото вървят успоредно. Ако бебето наддава на килограми, това осигурява и добър растеж. При слабо наддаване и задържане на теглото растежът на височина също се задържа и спира.

При евентуално изоставане на 1 година може да се проведат изследвания за причините. Освен с педиатър се препоръчва консултация с детски ендокринолог.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.